2022-05-06 107 views
一向鐘意食餃子,同事介紹左呢間蒲公英嘅工廈舖叫我去試下,位置在駱駝漆入面,唔算難搵。上到黎睇下,小店主要賣凍肉/餃子/醬料/清酒等,比較特別係佢可以現場試食,所有食物都可以叫店家煮黎食㗎,根據返食材黎收費。始終係工廈店,店內環境當然唔可以同餐廳相比,但簡簡單單都幾好。同事推介佢嘅餃子,咁就生煎同水煮都試下先,有厚皮同薄皮之分,口味就有三款。要左份水煮薄皮白菜餃,簡約風上碟,沒多餘的裝飾。水餃入口皮滑多餡,豬肉同白菜比例剛好,食到肉鮮味又有菜口感,好味噃。另一碟係生煎厚皮韮菜餃,個皮厚啲口感煙韌啲,外層煎得香脆好正,韮菜餃味道濃啲,咬落仲有菜汁流出黎添,呢碟都好好味。仲有枱上呢個自家製辣椒醬都唔錯,唔係好辣但重蒜味,同餃子夾喎。食到有少少口渴,去雪櫃拎野飲先,揀左呢支烏龍茶,雪櫃入面仲有果汁/咖啡等選擇㗎。兩款餃都好好食,現場食過有信心保證,買返啲生餃返去先。

兩款餃都好好食,現場食過有信心保證,買返啲生餃返去先。
2022-05-05
$100 (Lunch)