2021-04-16 1081 views
每次想要品嘗高水準的新加坡海南雞,便會讓我想起來自新加坡,並獲得米芝蓮推薦的餐廳<天天海南雞飯>,佢哋能夠將海南雞這種平民化的美食,做到非常優秀的水平,實在令我一試難忘,再三回味。今晚來到Element的分店,再次品嘗佢哋嘅誠意之作。走進餐廳,感覺既時尚又高雅,環境感覺十分寬敞舒適。餐廳供應既餐具,設計非常別緻,感覺優雅。細看餐牌,除了海南雞飯,還有林林種種嘅食物供應,如燒雞、和牛、龍蝦、松露蝦多士、醉蝦、花螺、肉骨茶、串燒、豆腐、素菜類、燉湯、粉麵飯都有,而且價格亦非常合理,不得不讚。<天天海南雞 $158>先來一客招牌菜天天海南雞,雖然是例牌,但份量絕對不少,足足有一整碟。餐廳供應嘅係無激素,比黃油雞更健康嘅鮮雞肉,而佢哋供應嘅雞肉部位,亦有不少雞髀肉的位置,而且是完全去骨的雞肉,單是眼看賣相,未吃已經口水直流。雞肉入口啖啖肉,有鮮甜雞肉和雞汁的味道,而且雞肉和雞皮都極為嫰滑,沒有一點根同肥膏,配合埋三款秘製醬汁同薑蓉,非常美味,絕對係必食之選。<西班牙黑毛豬叉燒 $148>天天海南雞嘅黑毛豬叉燒,用上極品高水準西班牙黑毛豬來製成,單

<天天海南雞 $158>

<西班牙黑毛豬叉燒 $148>
天天海南雞嘅黑毛豬叉燒,用上極品高水準西班牙黑毛豬來製成,單是材料,已經用得高檔。上枱時有陣陣煙燻的香氣,徘徊在空氣之間,未吃已經充滿視覺上的藝術感。叉燒肉入口先會感受到煙燻香氣的味道,然後咬下去會充滿肉汁,並帶有甜甜蜜蜜的燒烤醬汁味道,肉質爽口彈牙而淋嫰。那種獨特而帶有層次感的氣味、口感及味道,並不是其它餐廳所能夠做到的。

<菌王水晶 $108>
菌王水晶粉用一個熱辣辣的小鍋盛載著,水晶粉份量同材料都非常多,有優質而珍貴的食材羊肚菌及肉沫,佢哋嘅湯頭味道,調教得非常惹味,而且水晶粉吸收曬湯底的精華,感覺好吃又滿足。

<松露蝦多 $108>
松露蝦多士炸得非常金黃香脆,上面有厚厚嘅蝦膠,咬落去香脆無比,蝦膠肉入口亦非常彈牙,還有淡淡的松露味道,非常好食,值得一試。
松露蝦多

<黃金軟骨 (鹹蛋雞軟骨) $68>
呢個鹹蛋黃雞軟骨係即叫即炸,非常新鮮熱辣。濃郁嘅鹹蛋黃包住每一小件雞軟骨,而且鹹蛋黃已經炒到起曬沙,味道出眾而濃郁,入口香脆惹味,不得不吃。
黃金軟骨

整體來講,餐廳嘅每一道菜式,都做得非常完美,完全沒有失手,餐廳所用嘅係高質優秀食材,配合埋廚師嘅巧手廚藝,每一道菜,都絕對讓人充滿驚喜。值得一讚嘅係,服務員非常有禮,會細心地講解每一道精選菜式,服務質素非常高質有水準,值得支持呀!

Type of Meal
Dinner