2022-10-23
上年年尾食過一次三日月,今年同朋友都加咗人工所以決定再嚟慶祝一下前菜三點雖然前菜同上次一樣,但食材比之前更優秀好味而且真係有開胃作用由遠至近分別係日本豆腐、日本醬油漬茄子、煙燻雞刺身生蠔係時令嘅日本蠔比起法國生蠔我更加鍾意日本嘅,肉質一般都會係爽脆得嚟又creamy,礦物味亦都比較唔明顯👌🏻 正隻蠔新鮮到值得一個close up🫡海葡萄沙律酸酸地幾清新,清一清個味蕾極上刺身五點,有牡丹蝦、油甘魚、帶子、中拖羅同大拖羅刺身全部都好厚好大件,魚類油脂豐腴,牡丹蝦同帶子亦都好新鮮甘甜🥰 好回味南非鮑魚本身其實冇乜味道,靠嘅係師傅將醬汁嘅味「餵」俾鮑魚鰹魚昆布嘅味道比鮑魚吸收咗,鮑魚表面煎至微乾,帶少少焦香👌🏻 內裏煙韌帶少少爽脆,好好味帝王虎蝦蝦膏非常甘香,上枱嘅時候已經令人垂涎欲滴師傅將蝦身蝦腳全部煎到香脆,可以食晒如果有叫Sake應該會好夾!睇吓啲膏🤤🤤 煎到出黃油,勁香深海野生白鱈魚亦都非常出色魚湯煮成芡汁,好滑同香魚味魚肉本身富有魚油,調味亦都好恰當簡單煎香已經好好味我嘅主菜係鹿兒島黑毛豬肩油脂分布幾平均,食落全部都好腍同有油香伴碟嘅野菜都唔錯,唔會太油或太乾蒜片更加係煎好靚,食落有
前菜三點
雖然前菜同上次一樣,但食材比之前更優秀
好味而且真係有開胃作用
由遠至近分別係日本豆腐、日本醬油漬茄子、煙燻雞刺身
生蠔係時令嘅日本蠔
隻蠔新鮮到值得一個close up🫡
海葡萄沙律酸酸地幾清新,清一清個味蕾
極上刺身五點,有牡丹蝦、油甘魚、帶子、中拖羅同大拖羅
南非鮑魚本身其實冇乜味道,靠嘅係師傅將醬汁嘅味「餵」俾鮑魚
內裏煙韌帶少少爽脆,好好味
帝王虎蝦蝦膏非常甘香,上枱嘅時候已經令人垂涎欲滴
師傅將蝦身蝦腳全部煎到香脆,可以食晒
如果有叫Sake應該會好夾!
睇吓啲膏🤤🤤 煎到出黃油,勁香
深海野生白鱈魚亦都非常出色
魚湯煮成芡汁,好滑同香魚味
魚肉本身富有魚油,調味亦都好恰當
簡單煎香已經好好味
我嘅主菜係鹿兒島黑毛豬肩
油脂分布幾平均,食落全部都好腍同有油香
伴碟嘅野菜都唔錯,唔會太油或太乾
蒜片更加係煎好靚,食落有香氣,完全唔苦唔臭👌🏻
套餐最尾嘅麵豉湯茶碗蒸同埋櫻花蝦炒飯
食到呢度已經好飽,唯有同朋友分享一碗飯做個結尾,好好味,完全唔會太鹹
食埋個甜品就真係最後
環境仍然係闊落舒服,服務亦都細心
有需要嘅時候侍應好快會埋枱,態度亦OK
食物比起一年前更加好,係一個good surprise👌🏻
雖然唔係坐吧枱,但係知道係日本人師傅料理,都係物有所值😆