2024-04-26 19 views
🐻話說上年同🐻👨🏽周年紀念去過上環呢間fine Dining食,適逢今日又係相識紀念日,同紅🐻👨🏽再二訪呢間餐廳,因為上次食完一直都掛住,太好食🤤🐻今次試咗佢個tasting menu,總共7道菜加甜品🍮,十分滿足🐻首先打頭陣係Parker house,呢個自家制麵包超級鬆軟,撲鼻而來嘅香濃麵包味,再配上特製嘅黑蒜白豉油牛油,一啲都唔覺得Heavy,可惜嘅係麵包太少,因為太好味🤤🐻食完麵包,隨即就係一個好驚喜嘅魚子醬禮盒喺我面前打開,原來係一個鰤魚刺身配魚子醬,仲有小小柚子醬汁,食起上嚟好fresh,開一開胃為以雨落黎嘅美食做準備🐻第三道就係生牛他他配煙燻梭子魚,一啖食落去煙燻梳子魚同生牛肉嘅質感好匹配,味道亦都好有層次嘅生牛肉肉嘅香濃味配埋梳子魚嘅鮮味👍🏽🐻牛肝菌忌廉湯,呢個好似喺出面比較少接觸到,好香濃,唔使下下飲蘑菇湯咁悶🐻紅鯛魚配蕃茄蘿勒,紅鯛魚煎得好香脆,搭配埋微酸嘅上湯,調味剛剛好🐻海膽青芒果紅蝦意粉,呢個配搭有晒我最鐘意食嘅野😆,佢嘅意粉有啲似係手工意粉,所以質感同平時唔同,個汁有海膽嘅cream有青蘋果嘅酸爽🤤🐻講咗咁耐終於到主菜,一牛一豬嘅配搭就係US prime r

🐻講咗咁耐終於到主菜,一牛一豬嘅配搭就係US prime rib 同65度伊比利亞黑毛豬,個牛真係冧到不得了,應該係人生中食過最冧嘅牛🫠請問我合橄欖汁上面仲有啲西米每次嚟呢度食飯都好有驚喜配搭都係好好好食,黑毛豬上面嘅醬汁就加咗紅薯,真係平時唔會諗到嘅配搭

🐻最後就係甜品四式,畫上個完滿嘅句號