2024-04-21 478 views
Little Napoli早就介紹過,自從佢攞咗米芝蓮推介之後,越來越多人識得呢間嘢,好多人都會特登去跑馬地食pizza,適逢有朋友搬過去,我諗應該可以多啲機會食。之前都見過來自薄餅發源地拿坡里的總廚 Gavino Pilo 今晚佢坐陣特別放心,仲要擺哂pose俾我哋打卡。Margherita,係最經典款,用DOP(Denominazione di Origine Protetta)聖馬札諾香濃茄醬、Agerola 水牛芝士、羅馬羊奶芝士、新鮮羅勒同橄欖油烤製而成,味道比平時嘅芝士味重得多,用上佢哋家鄉方式成塊食,特別正。你有冇想過pizza可以向活火山致敬?Vesuviana 就係向意大利南部卡帕尼亞(Campania)的著名活火山致敬,這款絕對係第二間找不到的原創口味,用上意大利茴香豬肉腸、西蘭花葉、煙燻Agerola 水牛芝士、羅馬羊奶芝士和辣椒碎,辣辣地幾開胃。Boschiva應該一定俾到你最好嘅記憶點,用上巴馬黑毛豬頸肉Coppa 做pizza主角,你應該一定無試過。聽主廚講巴馬黑毛豬肉肉質鮮嫩,肉味好強而力,肉質肥瘦相間,加入同樣味道強烈的火箭菜、磨菇、香草後更特顯其piz

Boschiva應該一定俾到你最好嘅記憶點,用上巴馬黑毛豬頸肉Coppa 做pizza主角,你應該一定無試過。聽主廚講巴馬黑毛豬肉肉質鮮嫩,肉味好強而力,肉質肥瘦相間,加入同樣味道強烈的火箭菜、磨菇、香草後更特顯其pizza的特色。

當晚有個新pizza Nerano 用上黃番茄醬,醃製的意大利青瓜,意大利鮮乳酪,碎 Provolone 乾酪,風乾豬面頰肉和羅勒,又係好新鮮同與別不同嘅配搭係新鮮感你,不過呢個係期間限定,唔知之後會唔會放入menu。

當日食左六七隻pizza,勁滿足,最正係多啲人,下次希望朋友housewarming一定要食多幾隻試多啲唔同嘅味。