2018-08-29
唔知做乜呢排好想食拉麵, 但食咗幾次都失望而回, 有次個fd 話呢間 "霸嗎拉麵" 話我試過一定話正.之前經過好多次, 都唔明點解咁多人排隊, 不同時間及天氣都多人, 今天N好勇敢咁冒雨都要排隊入去食.裝飾走日本式, 有2人枱及單行枱面.全開放式的廚房, 清楚見到師傅落力煮麵N一眼就睇中 *期間限定* 特濃魚介魚乾豚骨拉麵 ($93)同日本某些拉麵店一樣, 可以隨意選麵的硬度, 配料多少, 及少油都可以揀, 好鬼貼心嘅啫拉麵一上枱, 濃香的魚湯香味撲鼻而來, 首先試一口魚湯, 濃稠而不肥膩.表面再加一小簇朝銀魚仔, 加了口感之餘, 還令魚湯味道提升了不少.霸嗎招牌嘅豬腩肉, 用慢煮方法保持肉質嫰口, 脂肪跟肉的比例接近1:1麵屬幼身, 中硬度最合適朋友要的是 "濃厚豬骨豚肉玉子拉麵", 有整隻流心蛋, 蛋心有點點過熟, 因為時間上真的不好拿捏.小食之中, 我倆選了"羽根燒餃子" (5隻, $35)底部造成網紋, 脆脆的很不錯.還有 "唐揚炸雞" (5件, $35)即叫即炸, 仲保持了大部份的肉汁, 真的要俾5個
裝飾走日本式, 有2人枱及單行枱面.
全開放式的廚房, 清楚見到師傅落力煮麵
麵屬幼身, 中硬度最合適
小食之中, 我倆選了"羽根燒餃子" (5隻, $35)
底部造成網紋, 脆脆的很不錯.
還有 "唐揚炸雞" (5件, $35)
即叫即炸, 仲保持了大部份的肉汁, 真的要俾5個