今日做完body check,因為琴晚開始冇食野,所以就決定要食翻餐好嘅🤩🤩行過見到禾庭,佢有句金句:緣份不理距離地域、吃火鍋不分春夏秋冬😂啱哂我呢啲一年四季,就算30幾度都要打邊爐嘅人😍今次我仲要打破埋時間,實行晏晝3點幾都要打邊爐🤪-1.霸王藏嬌鍋(黃油雞、花膠、竹笙、南瓜、桃膠)$268湯底真黎到真係比佢驚艷到😍雖然一開始見到佢嘅價錢唔平,但係比佢嘅材料吸引左,全部都好養生😚原來食火鍋都可以食得健康啲😄湯底飲落去十分鮮甜,好香藥膳嘅味道😋😋雞肉食落唔鞋,基本上食哂個湯底嘅材底已經3成飽,CP值夠高😍-2.宮廷格格肉 $88格格肉其實就係厚切左嘅豬頸肉🐷一舊有成2cm咁厚😍其實我都比較少用豬頸肉打邊爐,估唔到又有驚喜喎😋咬落口口感十分豐富,濃郁嘅豬味,油脂分佈平均,唔會覺得肥膩😋-3.手工韮菜餃 $68呢到嘅餃類都好出名😇我自己都係韮菜愛好者🥰手工韮菜餃簡直係101分呀👍👍皮夠薄,入面嘅餡又夠飽滿😻韮菜好香,必點🤤-4.手打牛肉丸 $48今次兩個人食所以淨係叫左4粒,食完都覺得唔夠喉呀🤩不過太飽所以冇再加🤣呢粒牛丸好重牛味🤤而且入面都好Juicy,好大粒😋-5.咪之年 $88好有趣
1.霸王藏嬌鍋(黃油雞、花膠、竹笙、南瓜、桃膠)$268

4.手打牛肉丸 $48
手打牛肉丸

5.咪之年 $88
咪之年

好有趣嘅名🤣其實佢係蝦滑、墨魚滑釀鮮冬菇🤪唔知係咪因為佢係一層一層所以叫呢個名呢🤣呢個啱哂選擇困難症嘅人,想食蝦滑,又想食墨魚滑嘅話,叫呢個就perfect啦👍中間仲有兩層冬菇,未試過呢個combination,幾得意嘅口感😚
6.脆豬午餐肉 $58
脆豬午餐肉

本身都冇諗住叫午餐肉咁普通,但見到隔離枱個碟就即刻改變主意,因為佢個樣炸得好脆咁😍而且佢係好user friendly,每舊午餐肉都用竹籤插住,方便係個鍋入面搵翻😋炸過嘅午餐肉果然係更加香口😻
7.金磚炸豆腐 $42
金磚炸豆腐

除左打邊爐嘅食物之外,仲有其他小食😍豆腐炸漿好薄,熱辣辣食落去有入口即溶嘅感覺😇調味都唔會太咸🤩

係緣份將我同禾庭拉埋左一齊🤣🤣估唔到搵到一間同我對打邊爐理念咁相似嘅餐廳👍佢嘅座位都好舒服,入面好多竹簾嘅裝飾,增添左宮廷嘅感覺🥰覺得呢到嘅食物唔算特別平,但一分錢一分貨,食物質素都好高😻
新張期內仲有全日9折添呀😍

2021-08-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Lunch)
霸王藏嬌鍋
宮廷格格肉