2022-01-07
天氣又再一次轉涼🤧,嚟咗胡爐打邊爐🍲。記得以前佢好似係放題,而家轉返做單點,嘢食反而高質左👍,物有所值!湯底我哋揀咗:招牌鮮椰青雞鍋 $288喺度食飯好似睇緊表演咁🎪,一上枱有個大椰青同埋雞湯,店員將雞湯放喺盧上面,再灑上一啲酒🍶,一點火🔥將酒精完全揮發,媲美一場視覺盛宴🪅。講返湯底本身就非常之清甜,我覺得好養生👏,飲完頓時好暖🥰。椒鹽雞脆骨 $58椒鹽雞軟骨好大份,好食😋牛骨牛汁丸 $48呢個咬落去喺口腔😋爆發濃烈牛汁🐄!好似食緊牛嘅精華咁。蟹籽蝦丸 $52.0食到一隻隻切碎左嘅蝦🦐,確認係真材實料嘅!鋪滿左蟹子🦀,又有另一番口感。胡爐牛拼盆 $388.0呢個真係強烈推薦俾各位😍😍😍!拼盆包括:牛舌芯👅、安格斯手切肥牛、極上手切牛頸脊、牛胸爽、霜降牛粒。除咗抵食之外,仲可以試到比較罕見嘅牛頸脊、佢個賣相真係唔靚,白色成塊脂肪咁😣,但當你擺入口嘅時候你就會對佢改觀😧!好有𡁻口,完全同脂肪嘅口感唔同🤤!如果驚自己唔鍾意食牛頸脊嘅話,可以試一試呢個拼盤睇吓自己得唔得先再嗌。🤗—————為食分界線——————📍 胡爐 (尖沙咀)尖沙咀厚福街8號H8 16樓推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)好味指
湯底我哋揀咗:
招牌鮮椰青雞鍋 $288
椒鹽雞脆骨 $58
椒鹽雞軟骨好大份,好食😋
牛骨牛汁丸 $48
呢個咬落去喺口腔😋爆發濃烈牛汁🐄!好似食緊牛嘅精華咁。
蟹籽蝦丸 $52.0
胡爐牛拼盆 $388.0
—————為食分界線——————
📍 胡爐 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街8號H8 16樓
推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $400
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #馬利奧火鍋 #胡爐 #尖沙咀厚福街#尖沙咀 #厚福街 #單點 #招牌鮮椰青雞鍋 #招牌 #椰青 #雞鍋 #養生 #椒鹽雞脆骨 #椒鹽 #雞軟骨 #牛骨牛汁丸 #牛骨 #蟹籽 #蝦丸 #牛舌 #安格斯手切肥牛 #手切肥牛 #牛頸脊 #牛胸爽 #霜降牛粒 #安格斯