2024-12-23
最近臨近假期終於同老公有時間me time,我哋去咗北角一間打邊爐餐廳。幾年前嚟過,一試難忘,呢日終於專程再返嚟食,開心!餐廳走中國宮廷風格,感覺好有氣派!座位寬闊舒適,卡位之間有屏風隔住,感覺好有私人空間,門口位置仲有得著古裝影相打卡,好適合朋友聚會。椰子藏雞湯鍋呢個湯底真係好有驚喜!首先賣相靚到爆,鮮腐竹做成小福袋,裡面包住嫩滑雞肉同新鮮椰子,上面仲加左食用花做點綴,超精緻。上枱時仲有乾冰營造既煙霧效果,仙氣十足,好有氣氛,超靚!味道同樣出色,湯底清甜,濃濃椰香同雞肉完美結合,入口即感到滋潤同溫暖。雞肉滑到冇朋友,搭配鮮腐竹好滑好有豆香,口感極佳,真係好推介!手切本地牛頸脊呢道牛肉擺盤都好霸氣,肉質鮮嫩、肉味香濃,油花分佈均勻,入口時油脂甘香,簡直令人陶醉!滾得囍宮廷餃子拼盤呢道餃子拼盤係我必食推薦!十粒餃子有五種口味:新鮮菜苗帶子餃、馬蹄冬菇豬肉餃、和牛芝士餃、芋泥豬肉餃同菲菜豬肉餃。手工餃子皮薄餡靚,用料豐富,每隻都漲卜卜。我最愛和牛芝士餃同芋泥豬肉餃,口味特別,令人難忘,下次再來一定要再叫!黃金雙拼呢道即整熱辣辣嘅響鈴同炸魚皮,炸得好透徹,非常酥脆香口,鹹蛋黃醬濃郁但味道絕對
餐廳走中國宮廷風格,感覺好有氣派!座位寬闊舒適,卡位之間有屏風隔住,感覺好有私人空間,門口位置仲有得著古裝影相打卡,好適合朋友聚會。 椰子藏雞湯鍋
味道同樣出色,湯底清甜,濃濃椰香同雞肉完美結合,入口即感到滋潤同溫暖。雞肉滑到冇朋友,搭配鮮腐竹好滑好有豆香,口感極佳,真係好推介! 手切本地牛頸脊
呢道牛肉擺盤都好霸氣,肉質鮮嫩、肉味香濃,油花分佈均勻,入口時油脂甘香,簡直令人陶醉! 滾得囍宮廷餃子拼盤
呢道餃子拼盤係我必食推薦!十粒餃子有五種口味:新鮮菜苗帶子餃、馬蹄冬菇豬肉餃、和牛芝士餃、芋泥豬肉餃同菲菜豬肉餃。手工餃子皮薄餡靚,用料豐富,每隻都漲卜卜。我最愛和牛芝士餃同芋泥豬肉餃,口味特別,令人難忘,下次再來一定要再叫! 黃金雙拼
呢道即整熱辣辣嘅響鈴同炸魚皮,炸得好透徹,非常酥脆香口,鹹蛋黃醬濃郁但味道絕對唔會過咸,真係食到停唔到,份量又多,超抵食! 滾得囍豐盛雜菜拼盤
提供咗新鮮嘅蔬菜選擇,色彩繽紛,食落清新健康。 芝心牛肉丸
手打牛肉丸彈牙好味,加埋中間嘅流心芝士真係好滋味,令人回味無窮! 竹蔗茅根
竹蔗茅根清甜可口,打邊爐飲真係一流,超正! 總結
總括嚟講,今餐真係令人好滿足,食物質素同服務都值得讚!期待下次再黎!