2019-12-26
冬至前夕約咗班朋友開心飯聚,系open rice 見到Lee 間只有正評既火鍋店,佢嘅主打系椰子雞鍋,我打堅爐就打得多,但未試過椰子雞火鍋,決定一試!一出電梯已見到店外牆上嘅裝飾,唔洗怕去錯地方😆 入到店內,空間感足夠唔會有好焗促既感覺。今次我哋一行14 人,店員安排左一個好有私人空間既位置比我地,真係唔驚嘈親其他食客 👍🏻👍🏻約左7:00 人未到齊,叫D前菜食住先,order 左炸魚皮同香煎墨魚餅,個墨魚餅好有驚喜,又香又彈牙重好夠墨魚味,結果掙住食,要再來一round 😄到主菜上場,我哋選左原味四季椰子雞鍋! 店員介紹:首先要選左個雞鍋,食完雞再放其他材料當火鍋,咁就可以試到椰子雞湯既清甜同D雞既味道。好快店員送上鍋底和雞件,原來鍋底系用純淨椰青水無加其他調味料同清水,所以好有椰子香味而帶有清甜味道,而D雞冇多餘嘅脂肪,感覺好健康。根據店員介紹,佢地用既係未生過蛋的海南雞🐔,所以肉質更鮮嫩。當湯底水滾後就放D雞入鍋,枱上有一個沙漏,將佢倒轉,等所有既沙漏到另一邊就食得 😉我本身對椰青湯厎唔係特別鍾意,但個湯底的確清甜,唔太重椰子味,雞既質地嫩滑唔肥,好健康嘅火鍋!😋 食完雞後,就將
我本身對椰青湯厎唔係特別鍾意,但個湯底的確清甜,唔太重椰子味,雞既質地嫩滑唔肥,好健康嘅火鍋!😋 食完雞後,就將我哋order 左既其他火鍋材料加入,有:肥牛,韓國蚌,手打墨魚丸,蝦滑,特長皇帝蟹柳,豬紅等等。。 (寫唔曬😂)真係好好味!😛
已經飽到頂住個胃,突然出現兩鍋煲仔飯(臘味和排骨)。嘩,心諗點食呀,但係鍋飯既香味和飯焦令我即刻唔記得咗飽既感覺,個飯好入味特別系臘味煲,飯焦又香又有咬口,正 👍🏻!記住下次預留個胃食煲仔飯。最後還有個驚喜甜品:椰汁奶凍 真係好滿足既一餐!