2024-09-16
過嚟呢頭整啲 文件嘢 兜咗幾個圈都諗唔到食咩好 好耐冇食 泰國🇹🇭嘢 好掛住泰國嘅冬陰功所以就嚟咗呢一間度食~晏晝都有幾多人嚟呢度食 等位等咗10分鐘內左右~啲員工都好有禮貌,唔該前唔該後 -叫咗個冬陰功四寶湯粉 四寶係(大蝦🍤墨丸、豬肉丸、扎肉)我對冬陰功真係充滿好感,因為本身就鍾意食辣嘢🖤個冬陰功個湯底入面有蝦、草菇、小番茄🍅作為調和,讓湯底的辣味充滿鮮味,飲起嚟酸酸辣辣,真係好開胃🤤。之前喺泰國食嘅冬陰功味道會比較辣啲,但係我諗依度個辣唔係好勁嘅原因,係舖頭主要做開街坊生意,咁梗係要配合返當地人嘅口味,我覺得都幾適合,一啲食唔到辣嘅人嚟食,可以前來體驗下。-同埋一個雞湯米粉(轉冬陰功湯底)雞肉嫩滑、雞味偏濃,唔似出面有啲餐廳啲雞,食落去冇乜味道。普普通通嚟講,呢個都OK仲叫咗兩杯嘢飲,一杯叫珍多冰,另外一杯係椰汁本身唔知道珍多冰係乜嘢,所以好奇嗌咗一杯,原來都係椰汁,只係額外有啲綠色同黃色嘅飲品配料喺度,應該係糯米粉整出嚟嘅條狀物,食起嚟質感爽滑,有啲似涼粉咁樣。另外加咗一個小食 兩粒榴槤糯米糍當做飯後甜品 外皮口感煙靭、榴槤味濃🖤不過如果夾硬要挑剔嘅話 就係食起嚟比較腬😆
兜咗幾個圈都諗唔到食咩好
好耐冇食 泰國🇹🇭嘢 好掛住泰國嘅冬陰功
所以就嚟咗呢一間度食~
晏晝都有幾多人嚟呢度食
等位等咗10分鐘內左右~
啲員工都好有禮貌,唔該前唔該後
-叫咗個冬陰功四寶湯粉
四寶係(大蝦🍤墨丸、豬肉丸、扎肉)
我對冬陰功真係充滿好感,因為本身就鍾意食辣嘢🖤
-同埋一個雞湯米粉(轉冬陰功湯底)
雞肉嫩滑、雞味偏濃,
唔似出面有啲餐廳啲雞,食落去冇乜味道。
普普通通嚟講,呢個都OK
仲叫咗兩杯嘢飲,一杯叫珍多冰,另外一杯係椰汁
另外加咗一個小食 兩粒榴槤糯米糍
當做飯後甜品 外皮口感煙靭、榴槤味濃🖤
不過如果夾硬要挑剔嘅話 就係食起嚟比較腬😆