2023-11-13 451 views
近日同多年無見嘅老同學,相約去十字冰室敘舊,搵番當年相聚嘅回憶。我哋見到冰室加咗幾款芝士創新菜式,仲係用咗 Anchor 嘅牛油同芝士製成。店員仲同我哋講Anchor選用咗天然 草飼牛 嘅牛奶製作乳製品,做出嚟嘅牛油、芝士會特別香濃,搞到我哋好期待佢哋嘅新作。當店員上餐果刻,真係俾佢嚇咗一嚇。陣陣嘅芝士香氣撲鼻而來,菠蘿包內餡金黃色嘅芝士緩緩湧出,極之有食慾。✨金沙滑蛋菠蘿包 由香炒過嘅牛油咸蛋醬同片裝芝士、炒蛋混合而成,再配上外脆內軟嘅菠蘿包。食落口時,先感受到咸香帶埋嘅衝擊感,其次係芝士嘅香濃同蛋嘅細滑。✨ 軟殼蟹親子菠蘿包(巨大!)除咗有外脆內軟嘅菠蘿包外,內餡仲有香脆酥軟嘅原隻炸軟殼蟹併芝士蟹籽。當一口咬落去菠蘿包,口腔中會同時散發牛油香、咸香、蛋香、鮮甜蟹香。正正係因為用咗Anchor 牛油混合片裝芝士增加咸香同香滑嘅口感,提升整體嘅層次。✨胡麻烏冬撈 胡麻醬慢煮你又聽過未?唔怪得焦香惹味嘅石鍋烏冬撈食落口除咗嫩滑Q彈外,仲有一陣牛油嘅香濃。原來醬汁係用咗牛油慢煮胡麻醬再加入芝士混和而成,所以平衡咗本身嘅酸味,真係越食越上癮。估唔到簡單嘅一餐,原來有好種「芝」味,真係估唔到咁

✨金沙滑蛋菠蘿包

✨ 軟殼蟹親子菠蘿包(巨大!)

✨胡麻烏冬撈

估唔到簡單嘅一餐,原來有好種「芝」味,真係估唔到咁有驚喜,仲唔快啲相約老友一齊分享「滋味」。