2020-04-20 577 views
 家人生日晚飯,決定試下呢間的小菜,一上菜,份量多到個個嘩一聲,每個小菜送埋白飯同熱飲,價錢實惠,味道都唔差: 1. 鮮淮山炸青斑塊 ($82)--  鮮淮山好爽口,青斑啖啖肉,  不過略嫌芡汁太多、太濕滑,  如果乾身少少會更好。 2. 冰梅焗豬扒 ($69)--  沙拉骨間間有,冰梅骨就少見,  家人最愛呢味,每次見到都即點;  「冰梅」即係冰糖煮話梅。  呢碟唔知點解會用蝦片伴碟XD  總之係惹味之選,  今日天氣熱最想食酸酸甜甜(無京都骨咁甜),  好肉、又有超過十舊,  宜家疫情谷到豬肉貴晒,呢碟堅抵食。 3. 蜜椒腰果薯仔牛仔骨 ($69)--  牛仔骨好肉,唔多覺有骨,  蜜椒我落單果時以為係彩椒,  點知原來係蜜糖同黑椒,夾埋炸薯仔好香口  腰果都有廿幾粒,出手又係好闊綽。 4. 海鮮粉絲雜菜煲 ($69)--  海鮮有淡菜螺片魷魚,  雜菜就西蘭花菜心同白菜,  調味正正常常,又係勝在份量超多。 整體味道係有驚喜,我俾80/100分。好彩我地自備餐盒裝走剩菜,而且無收加一,可謂良心小店,值得支持。 另外,之前有買過外賣晚市快餐:蝦醬通菜炒牛肉 ($48),都係好味但濕

家人生日晚飯,決定試下呢間的小菜,
一上菜,份量多到個個嘩一聲,
每個小菜送埋白飯同熱飲,價錢實惠,味道都唔差:

1. 鮮淮山炸青斑塊 ($82)--
  鮮淮山好爽口,青斑啖啖肉,
  不過略嫌芡汁太多、太濕滑,
  如果乾身少少會更好。

2. 冰梅焗豬扒 ($69)--
  沙拉骨間間有,冰梅骨就少見,
  家人最愛呢味,每次見到都即點;
  「冰梅」即係冰糖煮話梅。

呢碟唔知點解會用蝦片伴碟XD
  總之係惹味之選,
  今日天氣熱最想食酸酸甜甜(無京都骨咁甜),
  好肉、又有超過十舊,
  宜家疫情谷到豬肉貴晒,呢碟堅抵食。

3. 蜜椒腰果薯仔牛仔骨 ($69)--
  牛仔骨好肉,唔多覺有骨,
  蜜椒我落單果時以為係彩椒,
  點知原來係蜜糖同黑椒,夾埋炸薯仔好香口
  腰果都有廿幾粒,出手又係好闊綽。

4. 海鮮粉絲雜菜煲 ($69)--
  海鮮有淡菜螺片魷魚,
  雜菜就西蘭花菜心同白菜,
  調味正正常常,又係勝在份量超多。
整體味道係有驚喜,我俾80/100分。
好彩我地自備餐盒裝走剩菜,
而且無收加一,可謂良心小店,值得支持。

另外,之前有買過外賣晚市快餐:
蝦醬通菜炒牛肉 ($48),都係好味但濕咗啲。

下次會試埋沙拉骨。

冰梅豬扒
冰梅豬扒