2017-12-23
平時無無聊聊諗唔到食咩好,茶記就最啱喇!今日係石蔭做野,放工見到哩間茶記冰室,又茶記又冰室,好奇之下入咗去試試佢!我同同事兩個人放工肚餓死,叫咗勁多野食!我地要咗西蘭花炒花枝片,冰鎮咕嚕肉,豉椒炒蜆同埋沙薑雞腳,加配兩個飯兩個湯,勁足料!仲有凍檸茶!先講下西蘭花炒花枝片,西蘭花好爽口,唔會太淋,仲要索曬啲汁!同埋花枝片勁爽口滑身,好好咬。豉椒炒蜆係好有鍋氣!香到隔離枱都有話要嗌翻碟😂仲要勁多蜆,絕對無偷工減料!仲有沙薑雞腳,雖然係小食但係份量都好多,好入味。重點推介冰鎮咕嚕肉!咕嚕肉上面鋪滿好多冰,賣相好有特色,咕嚕肉咬落好爽,炸得好香脆!仲有菠蘿同埋番茄仔做伴碟,食得太多肉食返啲蔬果,感覺好清新。果然係招牌菜!大家經過一定要試吓!除咗啲嘢食好食,其實呢度嘅裝修都好有特色。牆上面掛住一啲香港特色嘅牌,好有舊式茶餐廳同冰室嘅風味。去開石蔭嘅朋友不妨入去試一試。
我同同事兩個人放工肚餓死,叫咗勁多野食!我地要咗西蘭花炒花枝片,冰鎮咕嚕肉,豉椒炒蜆同埋沙薑雞腳,加配兩個飯兩個湯,勁足料!仲有凍檸茶!先講下西蘭花炒花枝片,西蘭花好爽口,唔會太淋,仲要索曬啲汁! 同埋花枝片勁爽口滑身,好好咬。豉椒炒蜆係好有鍋氣! 香到隔離枱都有話要嗌翻碟😂仲要勁多蜆,絕對無偷工減料!仲有沙薑雞腳,雖然係小食但係份量都好多,好入味。 重點推介冰鎮咕嚕肉!咕嚕肉上面鋪滿好多冰,賣相好有特色,咕嚕肉咬落好爽,炸得好香脆!仲有菠蘿同埋番茄仔做伴碟,食得太多肉食返啲蔬果,感覺好清新。果然係招牌菜!大家經過一定要試吓!