2022-04-28
成大半年冇黎過湊湊火鍋,今日午餐黎打邊爐,餐廳非常静局,冇乜人。主餐牌成本雜誌咁,好特別。餐牌有唔同肉類,海鮮,蔬菜,丸類,主食,小食,有拼盤有散叫。湯底有8款。上次食過番茄牛膝骨鍋,今次我哋揀左蟹粉黃魚鍋。蟹粉黃魚鍋 單鍋 $258 駌鴦鍋 $168 另加一蟹粉黃魚鍋湯色呈奶白色,飲落魚味濃又滑,帶少少胡椒味,唔覺油膩。炸黃魚有13件左右,雖然炸皮浸腍左,但係味道有魚味,魚嘅質感都唔差。蟹粉另外用隻好可愛既蟹造型兜裝好,可以加落湯或者就咁食,蟹粉連少少蟹肉,唔算特別香,味道都可以既,不過較油膩,可能預你加落湯,我就咁食。蟹粉份量一共有4份,都唔少。湯底仲有4磚豆腐,亦加入杞子。我哋自己另外加左自助吧嘅百合茄,味道都唔錯。麻辣鴨血豆腐無限添加,仲寫明可以比你打包返屋企。味道都幾辣,不過唔太麻,可能配合返港人口味,鴨血新鮮爽脆,豆腐都正常。可以任食好抵!要叫服務員攞比你。任食自助吧有時令前菜兩款,分別係海藻同魚皮。另外仲有西瓜,哈蜜瓜,百合茄,多款秘製醬料,同埋白飯。每位收$19另加一。水果同百合茄質素正常,都會添加。海藻同魚皮都算爽口,魚皮特別滑溜。秘製醬料14款,俾你自由配搭,有鮮味
湯底有8款。上次食過番茄牛膝骨鍋,今次我哋揀左蟹粉黃魚鍋。
蟹粉黃魚鍋 單鍋 $258 駌鴦鍋 $168 另加一
秘製醬料14款,俾你自由配搭,有鮮味汁,鮮味醬油,菌菇醬,香油,沙茶醬,醋,XO醬,蠔油,香莤,蒜泥,花生碎,辣椒油,香蔥末,辣椒末,白芝麻,麻醬,全部有蓋蓋住。
餐中有沙冰送,係菠蘿味雪芭,好refreshing。
免費甜品係梅子茶凍。茶味勁濃,啫喱好滑,入面嗰粒梅子有核。
座位有私隱度,好似包箱,窗外景觀開揚。不過張椅好硬,出入空間好窄。預你留好耐慢慢食,有叉電插頭俾你叉電。餐廳有提供即棄圍裙。六點前埋單有八五折。總括而言,最抵嘅食法就係叫一個鍋,然後食自助加鴨血豆腐食飽,已經有齊菜肉水果飯同甜品,仲要唔限時。
不過今日服務員態度差左好多,門口侍應顧住自己講野唔理我哋,茶水冇自己上,問服務員攞佢又唔應人,唔怪得冇乜生意。