2024-03-12 94 views
新年又啱啱過咗去啦!之前就鮮有咁喺新年期間同一家人去咗間潮州野食個飯咁((靜雞雞話比大家知啦:其實我係第一次去專食潮州菜嘅餐廳食飯🤣 雖然入面嘅環境冇想像中咁大,但係啲座位都闊落夠坐嘅~💛金磚豆腐 $88食落去其實就係椒鹽豆腐啦~不過佢炸得幾乾身,完全冇油,而且真係外皮薄得黎入邊啲豆腐又好香滑~🦁獅頭鵝片 $328我覺得份量比我睇落更加多,然後佢有啲似我之前喺廣州食嘅滷水鵝片咁樣,不過我自己就覺得啲肉有少少韌同埋都有啲骨咁~但係味道係唔錯嘅~啲滷水汁唔會太鹹而啲鵝肉都入哂味😍🥘菠菜蟹肉羹 $108個菠菜羹個味道好夠味~而且杰身程度啱啱好~作為湯羹嚟講都唔會過鹹,而且入面都會都有好多蟹肉,仲有一粒餃子添~🐥碧綠川椒雞 $188啲雞炒得非常惹味同埋好有鑊氣,而且雞肉嘅肉質都嫩滑~不過稍為覺得佢有少少油膩🙈🍚濃湯蠔仔肉碎泡飯 $168另外最緊張嘅菜式出現了🤣🤣一直都驚啲蠔仔好腥~不過食落我又覺得都算唔腥~成個濃湯反而都冇腥味,因為又好重嘅薑同蔥味辟走啲腥味,所以我覺得個湯飯都夠味~ 🥬懷舊春菜煲 $198首先個湯好清甜,唔似有味精味~所以自然啲菜都冇味精味,但係都夠味~而春菜其實幾清甜,然後

💛金磚豆腐 $88

🍚濃湯蠔仔肉碎泡飯 $168
濃湯蠔仔肉碎泡飯

🥬懷舊春菜煲 $198
懷舊春菜煲

首先個湯好清甜,唔似有味精味~所以自然啲菜都冇味精味,但係都夠味~而春菜其實幾清甜,然後都會有啲酸菜咁,令到成個煲更加有味~ 不過入邊有啲類似湯渣嘅肉,而呢啲肉就有少少嚡口同比較韌😂可能其實真係湯渣😂

🍠燕麥一口薯 $68
燕麥一口薯

紫薯係好香甜,成舊係即叫即炸嘅,所以熱辣辣~覺得有啲似反沙芋啲朋友🤣 同埋食落會有啲鹹鹹甜甜味,都幾特別~

Overall都係間幾多選擇嘅潮州菜~同埋份量比較大碟~覺得係比較適合聚餐嘅餐廳~
Type of Meal
Dinner