2018-04-11
難得與美女共慶強國誕,決定大解慳囊,選址麗思卡爾酒店頂樓自助餐,完全豁出去吧 ﹗坐的士飛奔到達酒店,跳入高速升降機,不花半分鐘就停定在 103 樓了 ﹗可能係最後一次見面,要好好珍惜。訂位時要求坐近玻璃,真的安排到呢,感激萬分。坐在最遠處的角落,更加有私人空間,可以舒舒服服悠閒地撐檯腳喇。長條形的餐廳,每個角落都可以望到維港境色,只是跟窗門有多遠罷了 ﹗間中還有陽光滲進來,心情都特別暢快啊﹗稍休片克,係時候出去巡視一下到底有什麼美食,這裡的自助餐價值不非,食景觀?食服務?還是真的食物有質素呢?芝士、火腿、巴馬火腿、刺生、壽司、海鮮冷盤、迷你漢堡、炒粉麵飯、中西湯、甜品、雪糕、蛋糕、中菜、西餐、東南亞、 等等等等,都幾應有盡有。首輪先取大量海鮮,坐定定預備開動,殺呀 ﹗生蠔,不知名生蠔,奀滋滋喎,食開大野真的有點唔習慣呢。蠔味清新散發鮮蠔味道,海水咸味不太重,金屬味亦不太顯注,質爽微甜可口,不夠肥美,平凡的合格,沒驚喜。胡麻醬沙律,平凡生蠔後再來普通希臘生菜粟米沙律,滾上胡麻醬香香甜甜,生菜爽而充滿水份,中規中矩。烚到廿十成熟的凍龍蝦,幸好還有蝦味,還有少許蝦汁,還剩下微弱的彈性。用叉一
胡麻醬沙律,平凡生蠔後再來普通希臘生菜粟米沙律,滾上胡麻醬香香甜甜,生菜爽而充滿水份,中規中矩。烚到廿十成熟的凍龍蝦,幸好還有蝦味,還有少許蝦汁,還剩下微弱的彈性。用叉一吉一轉,整件蝦肉挑出,冰冷地隊入嘴仔之中,啖啖肉塞得嘴仔脹卜卜,既充實又滿足 ﹗味道都還可以,要食多幾隻先翻到本,努力呀 ﹗如果有點果醋或醬汁點下會更好啦,味道有少少單調。
凍松葉蟹,食完凍蝦就食凍蟹,潮州感極濃,不禁使我想起潮州冷啊。已被其他食客掃剩短短的拑乍,蟹腳蟹身連蟹蓋一早已消失得無影無踪。望望下竟然有發現,仲有舊蟹腳連蟹身喎,即刻沒收啦 ﹗蟹肉又真係鮮甜喎衰鬼,拑肉堅係少,不過身肉都蠻不錯,一梳梳彈牙靚肉,讚讚。
煙火腿,平平凡凡多款味道火腿,聯想起三文治夾火腿。黑椒味、餐肉味、等等,一試無妨,但不能食太多浪費 quota,會蝕架。
煙三文魚,有趣的質地,不軟不腍,反而結實彈牙有咬口,咸得黎不過份。蕎麥麵,連食幾碗都未夠喉,簡單而美味可口,個人覺得比海鮮們更好食囉 ﹗涼浸浸彈彈麵條浸在清淡鰹魚豉油之中,加上鮮蔥 wasabi 大大力索晒入嘴仔裡面,芳香無比,正呀 ﹗
八爪魚刺生併三文魚刺生,兩者質素都達標,新鮮度很好,亖文魚滑滑帶甜美、八爪魚爽爽帶咸香。冰鎮鮑魚,每位贈送蠔油凍鮑一隻,冰凍的口感比食開既游水活鮑更嚥韌,而且鮮鮑味更濃,明顯煨醬油煨左段長時間,味道已完全滲透每個細胞。
德國醋炆牛肉,十足十燉牛肉,未食已知道放左好耐,入口乾硬鞋齊全,味道清淡平凡唔好食。烤豬肉跟香腸一模一樣味呢,唔好食。炸石斑塊竟然 overcook 都好味喎,外脆內嫩,魚汁滴滴,魚味香濃,估您唔到。
蟹肉海皇湯,整多碗先得,因為好好飲之麻,哈哈。顏色似南瓜,連味道都有點似南瓜,應該靜靜雞用上南瓜湯底,清甜中散發鮮蟹味道,晶瑩剔透的湯汁熱燙燙幼滑地品嚐,good 呀 ﹗
焦糖燉蛋,傳統中的傳統法式甜品,脆卜卜焦香拖肥糖味併上滑滑震騰騰燉蛋,好鬼甜呀 ﹗草莓慕絲,細緻的質地,奶味突出跟酸咪咪草莓醬打得火熱,清香不膩的味道十分討人歡喜。
轉眼消滅第 1 輪食物,即時進入 round 2,停不了。
咸菜忌廉湯,又會比您諗到如此配搭,得意有趣開胃好好味,推介 ﹗蒸三文魚配忌廉汁,腥味霸道而強烈,一啖吐出。
鵝肝黑松露雲吞,濃濃的芝士忌廉汁甜美非常,鬆軟墨松露雲吞皮包著鵝肝醬脹卜卜,一咬爆開 ﹗甘香脫俗,芬芳非凡,好味道。燉牛腩,膠質豐富,勁棉勁腍,醬汁已完全佔據牛肺每一吋肌膚,不過牛羶味也不弱呢。
四款甜品一次過,每款淺嚐一兩口,無咩特別。青蘋果紅茶,特別的演譯,紅茶跟青蘋果糖漿分開上,喜歡幾甜就幾甜,超級有趣得意好好玩喎。使我回想起細個經常食既青蘋果糖,酸酸的好醒神。女神十指尖尖,用纖孅玉手倒下青蘋果糖漿,好 sexy 啊 ﹗好靚好靚呀,想食埋隻手去添呢 ﹗
Round 1 & round 2 順利全勝,第 3 局隨即展開,唔好比佢停,繼續食 ﹗
燕窩鮮芒果布甸,依個夠平民,我鍾意,仲覺得所有甜品所好味係依款喇 ﹗甜蝦刺生併吞拿魚赤身刺生,有水準,不錯不錯。甜蝦彈滑黏,鮮甜味非凡突出。吞拿赤肉難得帶甜味,鬆軟可口滿意。
乾燒伊麵,味淡發脹腍劈劈,試一條就要放棄。燒乳豬,咸咸的而皮韌不脆。櫻花蕎麥麵,有少少甜味又有少少糖味,混埋咸味鰹魚豉油怪怪的。
凍紅蟹,偏瘦削不肥美,蟹肉有點乾,不見肉汁,麻麻地。黑朱古力,先甘後甜,舒服。白朱古力,勁甜受不了。牛奶朱古力,清淡可以接受。