2023-01-20
今日係年廿九,我終於收爐啦!既然收爐緊係要大吃特吃😂好彩有朋友今日唔洗食團年飯可以同我一齊dinner,大家都攰攰地所以就近近地係觀塘食個dinner就返屋企休息😛.記得之前係觀塘返工時有同事話有間餐廳既豉油雞好正,我仲記得間餐廳個名叫秋意,因為我覺得個名幾好聽所以有印象(´▽`)雖然每次話想食某樣野,但去到餐廳見到其他野又會想食😂唔得!我唔轉!我係為左隻雞而黎架!最後都係叫其他野食,但係我都有叫到雞架😂.秋意特色酸菜魚(二人用) $178 配白飯兩碗之前食既酸菜魚大部分都唔太夠味,但係呢到個酸菜魚既湯底味道夠哂正好有層次,岩入口既時候味道酸酸地,然後慢慢開始感受到辣味,再慢慢變麻😂本身岩岩食幾啖我哋仲話唔算太辣,點知之後就越食越辣,過癮!魚肉份量都幾多,魚肉嫩滑得黎又爽脆,有少少似脆肉鯇,正!而家又有木耳,芽菜,,豆卜,薯粉等等既配菜,真係食到好飽,好滿足!.秋意去骨豉油雞 半隻 $89平時食無骨雞通常都係海南雞,好少聽其他雞都會去骨!豉油雞好入味,雞皮滑喐喐雞肉好嫩滑又唔肥,見到隔離枱個女人挑起哂雞皮無食到,正所謂食雞唔食皮,不如唔好食!雞皮係精粹黎架嘛!.百香果柑桔密 $24第一
最後都係叫其他野食,但係我都有叫到雞架😂
秋意特色酸菜魚(二人用) $178 配白飯兩碗
秋意去骨豉油雞 半隻 $89
百香果柑桔密 $24
第一次飲百香果既飲品係酸到痴線,但呢個岩我飲,溝左柑桔有少少甜味又唔會蓋過有香果既味道
白桃烏龍茶 $24
茶包入面有桃粒,清清地唔錯而且無糖茶夠哂健康