2025-01-21 0 views
呢間秋意真係要推介一吓,佢地嘅黃酒藥膳雞湯麵十分岀色,不單止雞肉嫩滑,份量十足,湯底非常濃郁,而且仲充滿酒香味,簡直令人一試難忘。而佢地嘅去骨豉油雞亦十分好味,濃郁嘅醬汁配上嫩滑嘅雞肉,餸飯一流。另外酸菜魚就更加美味,不單魚肉爽口彈牙,湯底味道亦非常豐富。仲有個蟲草花烏雞燉花膠湯,真係超有水準,湯料十足,味道香濃,花膠亦好大塊,飲完好滿足,另外佢地嘅飲品都好有特色,尤其是冰凍嘅九製陳皮洛神花茶,好香嘅陳皮味配上洛神花,真係絶配,十分好飲;熱生姜蜜亦夠哂姜,味道香濃。整體來說,價錢亦好大眾化,係一間性價比極高嘅菜館,值得推薦!
2025-01-16
酸菜魚Lunch好普通,店員服務態度差今日同friend食lunch,我叫咗酸菜魚,同圖片不符。好普通:雖然魚份量算多,但係感覺好似净係食咗魚,湯好寡,乾辣椒得三分一條,餸得半舊枝竹。匙羹好污糟最唔開心係店員服務態度差:店員送餐過來ge時候,好粗魯將個盤丟係檯面就走,比少咗個涼菜拼盤,我同佢講“唔好意思啊,我應該嗌咗個涼菜拼盤”,佢一粒聲唔出,轉身攞個拼盤又係同一個態度將個盤丟係檯面就走我唔要求佢好有禮貌,但係可唔可以溫柔dd啊
酸菜魚Lunch好普通,店員服務態度差

匙羹好污糟

我唔要求佢好有禮貌,但係可唔可以溫柔dd啊
Other Info. : friend叫咗豉油雞,不錯
2025-01-15
啲waiter個個黑口黑面 唔知以為爭佢錢 由入門口到食完埋單 唔同人啲服務都係差到無譜 身邊有人去買過外賣 啲態度係差到貼地 好似唔憂做咁 出左名就扮上菜 就算比起其他好食都唔會再幫襯 寧願食快餐店都唔比佢賺 垃圾服務
waiter個個黑口黑面 唔知以為爭佢錢
由入門口到食完埋單 唔同人啲服務都係差到無譜
身邊有人去買過外賣 啲態度係差到貼地
好似唔憂做咁 出左名就扮上菜
2024-12-25 799 views
位於觀塘工廈既小店,lunch有好多人叫豉油去骨雞set, 我同朋友就試下個間秋意,我地都叫左豉油去骨雞lunch($64)。 豉油去骨雞可配飯,上海麵,咁我地都叫左飯,另加5蚊配生薑蜜。首先份量足夠,豉油味啱啱好,係啲雞唔夠嫩滑,有啲柴。個lunch仲包左半隻花雕溏心蛋,雲耳同椰菜為拌菜。生薑蜜對於冬天飲係一流,因為好夠薑😁Lunch以呢個份量呢個價錢算係咁

Lunch以呢個份量呢個價錢算係咁

2024-12-04 1262 views
呢間餐廳喺觀塘超級熱門,記住7:30之前要嚟到,如果唔係就錯過last order!見到七點幾門口已經有客人等緊,不過等咗一陣就好快有得坐!**秋意去骨豉油雞** 這道菜色澤誘人,豉油雞肉嫩滑,去骨設計讓人輕鬆享用。搭配香飯和,涼菜還有酒釀溏心蛋的微甜,讓整頓晚餐非常豐富蟲草花烏雞燉花膠湯,真材實料花膠發到好腍,湯汁鮮美!**芝麻醬拌油麥菜(沙律)** 新鮮的油麥菜與蕃茄仔,淋上香濃的日式芝麻醬,經過攪拌後的每一口都充滿了芝麻的香氣,清脆可口,既健康又令人滿足!**濃湯雞上海粗湯麵** 這碗湯麵真是讓人回味無窮,湯頭濃郁,雞味十足,讓人一喝就愛上。滑潤的烏龍麵與和黑木耳的搭配,還有香葱點綴,讓每一口都充滿心意,滋味無窮,是不可錯過的美味。覺得濃味啲仲可以將少少雞嘅時候帶落濃湯雞上海湯麵入邊!

**秋意去骨豉油雞**

這道菜色澤誘人,豉油雞肉嫩滑,去骨設計讓人輕鬆享用。
搭配香飯和,涼菜還有酒釀溏心蛋的微甜,讓整頓晚餐非常豐富

蟲草花烏雞燉花膠湯,
真材實料花膠發到好腍,湯汁鮮美!

**芝麻醬拌油麥菜(沙律)**

**濃湯雞上海粗湯麵**

2024-11-12 2180 views
秋意 觀塘成業街19至21號成業工業大廈6樓29室坐港鐵到觀塘站B2出口,大約行5分鐘店裡光線充足,空間感合意,店員有禮貌和笑容,也有打卡的地方。酸菜魚麵: 魚切薄片,入口爽脆、新鮮嫩滑,湯底料,酸菜、腐竹、木耳等配料,放在眼前,香噴噴,聞到都好想食。 酒養溏心蛋: 咬入口溢出香香酒味,溏心蛋黃液流出來,填滿口腔,酒味濃鬱,賞心悅目。 芝麻醬拌油麥菜(沙律): 新鮮油麥菜和蕃茄仔加日式芝麻醬攪拌後,非常之入味,食得舒服又健康。 蔥油凉拌雙耳: 木耳和雪耳,入口爽脆又有營養,用蔥油炒雙耳又可補回鐵質,很不錯小食。 香辣蓮藕角: 咬一口蓮藕,切成厚度,入口少許麻辣爽脆,香辣味重,但又不算辣,很不錯小食。 招牌去骨口水雞: 賣相好靚,雞肉肥厚嫩滑,咬到啖啖肉,雞肉味再加上麻辣醬汁,香辣和嘢味。 飯後餐飲: 羅漢果菊花茶,百香果柑桔,第一次飲,好飲和舒服,圓滿的晚餐。
秋意
觀塘成業街19至21號成業工業大廈6樓29室
坐港鐵到觀塘站B2出口,大約行5分鐘

2024-11-10 1586 views
『秋意』📍觀塘成業街成業工業大廈6樓,鋪頭面積唔大,10-20個座位左右。呢度招牌菜有豉油雞,口水雞。之前試過呢度的豉油雞,非常好食,今日同朋友再嚟,就食呢度另一個招牌菜——去骨口水雞。🥢招牌去骨口水雞白嫩的白切雞,雞皮入口滑溜Q彈,雞肉柔嫩,花生粒,多樣辛辣香料揉和的醬汁,味道豐富,香辣惹味。🥢酸菜魚魚片鮮嫩滑溜,酸菜爽脆,味道上帶微酸,配上海麵,味道👍。🥢酒釀溏心蛋蛋黃有少許流心,香香酒釀味道,加上滑蛋白,必食推介。🥢香辣蓮藕角蓮藕爽脆,加上香辣醬汁調味,惹味小食。🥢葱油涼拌雙耳雪耳,木耳,口感爽脆,簡單以葱油調味,清爽開胃。百香果柑桔百香果香甜,加上柑桔,甜度剛好,味道清香。

🥢招牌去骨口水雞

🥢酸菜魚

魚片鮮嫩滑溜,酸菜爽脆,味道上帶微酸,配上海麵,味道👍。

🥢酒釀溏心蛋

蛋黃有少許流心,香香酒釀味道,加上滑蛋白,必食推介。

🥢香辣蓮藕角

蓮藕爽脆,加上香辣醬汁調味,惹味小食。

🥢葱油涼拌雙耳

雪耳,木耳,口感爽脆,簡單以葱油調味,清爽開胃。

百香果柑桔

百香果香甜,加上柑桔,甜度剛好,味道清香。

• 去骨口水雞
  • 酒釀溏心蛋
2024-11-07 1415 views
今日放工專登跑黎觀塘,原因係約左朋友吃依間鼓油雞專門店,小店有機會好早賣曬食材而提早收工,所以要食就要早d 到啦!7點左右已經坐滿,人氣真係非常高!香辣蓮藕角 依個冷盤值得一試!蓮藕角已經切到一口大小,吃落口非常爽脆,好下飯。又香又辣,真係一啖接住一啖,停唔到!秋意去骨豉油雞配白飯,黎到一定係點佢既招牌菜-鼓油雞!賣相好靚,色澤比較深,以為會比較重口味,點知食落完全唔覺咸,反而係吃到醬香味之餘仲有少少甜甜地!雞皮係必食,吸收左醬汁食落煙韌,配上雞既油脂真係超正,之後再食一口白飯,真係嘆!雞肉唔洗講啦,浸熟既煮法令到肉質相當嫩滑,一定要試!蟲草花烏雞燉花膠湯係必試推介!燉湯大大壺好足料,花膠好大件,仲有唔同既配料包括鳥雞,蟲草,桂圓,瘦肉等,材料既精華落曬d 湯度,湯頭極度清甜!好味!

香辣蓮藕角

2024-11-07 1065 views
我都唔知得罪佢啲咩,1)面西,諗住食lunch都要仲要受佢脾氣,下次真係唔會再去2)廚房又會時不時有曱甴走嚟走去3)啲人煮嘢又唔會帶口罩!其他我都未能盡錄⋯秋意 (成業工業大廈)
我都唔知得罪佢啲咩,
2)廚房又會時不時有曱甴走嚟走去
3)啲人煮嘢又唔會帶口罩!
其他我都未能盡錄⋯
秋意 (成業工業大廈)
2024-11-05 960 views
Mami M.我成日係屋企都好鐘意整豉油雞、滷水雞、瑞士雞等等.....因為一黎V小妹真係好鍾意食,二黎就係好方便,放落個煲度慢煮,又唔洗長時間睇火,整出黎又霖又入味!但講方便當然唔夠出街食方便啦!近排係觀塘發現左一間隱世豉油雞!真係超好味🤤佢d雞肉勁霖勁入味,應該點都似浸左一晚以上,同埋我好鍾意食佢d雞皮,雖然佢係肥咗啲,但食落真係好滑好惹味!另外佢可以揀配白飯/麵!似Mami M.鐘意食濕口野嘅人士就可以揀湯麵!想Keep Fit食得健康D又可以揀拌蒟蒻麵!除左可以堂食,仲可以原隻/半隻咁買走,唔想煮飯果晚或者加班夜咗都可以加料呀!其實佢另外仲有酸菜魚都一樣出色,不過可惜我今日一個人黎,試唔到咁多,唯有留返下次再黎試過啦!

2024-10-24
$70 (Lunch)
  • 秋意去骨豉油雞
2024-10-29 1337 views
好耐冇食過咁正嘅豉油雞!秋意間舖由開業到宜家一直都係爆晒場,仲要7點半就last order。朋友話佢試過去咗幾次都買唔到,今次總算食到呢間神級豉油雞首先講佢嘅皇牌 - 去骨豉油雞,雞肉超嫩滑,皮香脆得嚟又唔會油膩,最緊要係豉油醬汁入味到核心,香甜鹹香夾埋一齊,配白飯絕配!至於個酸菜魚套餐都相當搶眼,魚肉新鮮彈牙,酸菜湯底酸辣開胃,辣度啱啱好冇搶咗魚嘅鮮味。配埋杯無糖白桃烏龍茶,非常清新蟲草花烏雞燉花膠湯就係養生之選,湯底濃郁甘甜,花膠軟糯入味,烏雞嫩滑得嚟冇半點腥味,真係補身之選!配菜方面,蒜泥青瓜爽口開胃,芝麻醬拌油麥菜香濃惹味,蒟蒻麵就係健康之選,啖啖有嚼頭,配埋豉油雞醬汁就更加滋味!總括嚟講,秋意嘅出品質素真係高,份量都幾足,性價比都唔錯。不過想食就梗係要趁早啲去,最好6點前到,如果唔係真係好大機會撲空。講真,等咁耐都絕對值得,因為呢啲水準嘅豉油雞真係好難搵!

2024-10-16
2024-10-28 1848 views
係觀塘返工都知成業工廈多美食呢間更係上晒報導既超入味豉油雞$64就有一碟雞飯及三款配菜本身雞既煮理都好理想、味道更十分獨特難怪LUNCH都要排隊、更何況晚市同價咁抵食!期間限定仲有推廣食滿HK$300就送半隻去骨豉油雞下次食(限期1個月內)最岩幾個朋友嚟食就好易得到見到隔離枱換左都幾大碟、誠意十足!秋意去骨豉油雞 $64雞肉嫩滑多汁少油 雞皮超入味仲唔咸稍甜既醬油令到雞皮軟滑超易入口份量都不算少 去骨仲大大件配上米飯大大啖好味又夠爽快真係明晒排長龍及好快售完既原因招牌去骨口水雞 $64最特別係不用辣椒油都會令你口水直流獨特既藤椒撈花生醬 濃厚掛汁又過癮配搭清新雞湯上海面解除口中既麻痺感整個套餐創新又滿滿記憶點!
係觀塘返工都知成業工廈多美食
呢間更係上晒報導既超入味豉油雞
$64就有一碟雞飯及三款配菜
本身雞既煮理都好理想、味道更十分獨特
難怪LUNCH都要排隊、更何況晚市同價咁抵食!
期間限定仲有推廣食滿HK$300
就送半隻去骨豉油雞下次食(限期1個月內)
最岩幾個朋友嚟食就好易得到
見到隔離枱換左都幾大碟、誠意十足!

秋意去骨豉油雞 $64

招牌去骨口水雞 $64
最特別係不用辣椒油都會令你口水直流
獨特既藤椒撈花生醬 濃厚掛汁又過癮
配搭清新雞湯上海面解除口中既麻痺感
整個套餐創新又滿滿記憶點!
秋意去骨豉油雞
招牌去骨口水雞
2024-10-25
秋意去骨豉油雞
招牌去骨口水雞
  • 豉油雞
  • 流晒口水雞便當
平時都會嚟呢度外賣最出名嘅豉油雞無論賣相肉質都係非常好 用咗慢煮嘅方法所以肉質非常之嫩特別欣賞佢嘅醬汁 味道好有層次次次 食都覺得好好食其中一個地方好加分就係冇骨嘅 食得特別方便朋友推薦我呢 花膠擔擔麵湯底真係好惹味 真材實料有花膠 味道唔會太辣 如果麵質可以揀爽啲就更加好整體嚟講都係有9/10 分 好食過好多上海餐廳!糖心蛋都好好食呀雞腳好食處理得好好 非常入味啊,酸菜魚我哋好快食咗冇影相味道比較適合香港人口味 我覺得如果配面會比較合適
平時都會嚟呢度外賣最出名嘅豉油雞

朋友推薦我呢 花膠擔擔麵
湯底真係好惹味 真材實料有花膠
味道唔會太辣 如果麵質可以揀爽啲就更加好
整體嚟講都係有9/10 分
好食過好多上海餐廳!

糖心蛋都好好食呀

雞腳好食處理得好好 非常入味啊,

酸菜魚我哋好快食咗冇影相
味道比較適合香港人口味
我覺得如果配面會比較合適

• 酒釀溏心蛋
  • 花膠擔擔麵
2024-10-20 1268 views
聽講觀塘有間好出名食豉油雞嘅 難得準時收到工就去左朝聖 觀塘餐廳全部都係工廈入面 真係要細心睇清楚係邊幢打邊幢😂踩點七點半入到餐廳 平時繁忙時間得四十五分鐘進餐 不過今日得半個鐘因為餐廳八點就閂門!一黎唔講咁多就即刻掃code叫左個豉油雞飯先!雞可以加錢轉雞脾🍗 餐飲都係要加錢嘅我冇突登加錢都咁岩俾左隻脾我🫨 成隻雞非常之滑口 果然不負眾望 係超級好食 豉油好入味 又上色 但係又唔會過咸 仲有雞味!呢種口感嘅雞好耐冇食過啦🔥 餐廳除左雞飯都仲有其他選擇 不過我完全係為左個豉油雞而慕名而來 所以就冇試到其他款式好食!一定會再encore! 不過時間就少少kick 想食都要有誠意先食到🤓

2024-10-17 1150 views
聽朋友介紹觀塘有間食豉油雞好出名嘅餐廳,秋意,今日特登約埋佢一齊去我地叫咗一份秋意去骨豉油雞,一碗酸菜魚麵,我哋兩人一人加咗一隻酒釀糖心蛋,然後再嗌咗兩樣小食,香辣蓮藕角同埋芝麻醬伴油麥菜。飲品就叫咗自家製嘅羅漢果低糖菊花茶,同埋無糖嘅白桃烏龍茶。去骨豉油雞,真係呢間舖頭嘅招牌菜,口感嫩滑,豉油醃得入味,但唔會覺得好鹹,拿捏得啱啱好。酸菜魚麵亦都好足料,湯底唔錯,好開胃。酒釀糖心蛋都食得出有少少酒味,容易入口。然後小食都幾高質,最鍾意佢個香辣蓮藕角,切到一口size所以食落都唔會太辣,幾惹味。整體嚟講嘢食幾高質,如果想食成隻雞嘅話要早啲去,我哋晚市去到嘅時候已經所剩無己,勁搶手,留返下次有機會再試。