2018-02-25
今天放了一天假, 打算到朋友家團拜。 來到筲箕灣東大街, 成條街出名多食肆, 就近地鐵出口, 親友介紹有間吃忌廉烏冬好出名。 好極了成個新年冇吃過日本嘢。店內裝修中滿日式居酒屋feel, 出名吃串燒, 晚市想必坐滿飲酒吃串燒食客。 我們到達時已過了 午市的繁忙時間, 可以稍為輕鬆入座, 不用等位。白桃特飲$30桃味很出, 味道自然冇藥水味,唔算太甜带少少氣,幾清新。釀明太子雞翼, 外皮燒得好香好脆, 明太子帶小小微辣混和雞肉釀入雞翼中, 好惹味,燒得又唔乾。阿囝一人吃了兩隻。幾款麵食當中選了本店名物"黑松露忌廉海鮮烏冬"。 奶白色的忌廉湯底豐厚香滑, 配襯滑溜溜的手打烏冬, 煙韌又掛汁, 先不要攪拌黑松露醬,試試湯底原味。之後再加上香濃郁撲鼻的黑松露醬,絕对是吃不停口。 有幾塊已熟的三文魚塊和忌廉汁很夾。 帶子也超大隻爽口彈牙。 成碗烏冬表現出色,無論湯,烏冬麵及配料都配搭得宜,盡顯廚師的心思和功力。店內也有很多款特式串燒可供選擇。 鹽燒白鱔 $48。 很久沒有吃燒白鱔。 魚肉厚身, 結實得來又彈牙, 外皮微微燒香, 油脂豐富得來又有魚香。 簡單用鹽帶出魚的鮮味,正!燒羊架鮮嫩可口,
白桃特飲$30
桃味很出, 味道自然冇藥水味,唔算太甜带少少氣,幾清新。
炸海蝦。 賣相很靚,附有沙律菜。
炸蝦鮮甜, 炸漿鬆化脆口, 伴以少許沙律醬, 香口小吃,小朋友摯愛。
小小店鋪做出精彩美食, 令人回味, 值得再來。