2023-07-24
故宮博物館真係有好多嘢可以參觀,基本上一定會行到成日,所以行完成日,都想搵個地方坐下飲杯嘢,所以就去咗呢間有落地玻璃幾光猛嘅下江南甜品有好多選擇,我們喜歡吃芋圓,所以叫了芋圓紅豆涼粉。望住中環景色甜品,真是別有一番風味,芋圓非常之新鮮,很Q彈,食落去就知道涼粉很適合夏天嗰陣時食,加埋啲花奶同埋啲紅豆,真的透心涼哦飲品方面,水果茶和百香果青檸茶,真的值得叫,份量竟然是手搖飲品一樣,非常大杯,而且所有東西都是鮮榨的,非常之清甜又新鮮。坐到咁上下,我們決定食埋個輕盈晚餐先走,這個山西牛肉夾餅真的很特別,就算在平時的上海餐廳都見唔到,很有北方的孜然粉風味,入面又有不少青菜,中和返孜然牛肉的口感。醉雞非常之入味烤夫甜甜地,非常開胃。快雲吞湯底非常鮮甜,還有用上櫻花蝦和蛋花,用料考究,非常精緻。夫妻肺片有麻辣味牛腱,非常過癮。最鮑魚醃得剛剛好。
甜品有好多選擇,我們喜歡吃芋圓,所以叫了芋圓紅豆涼粉。
醉雞非常之入味
烤夫甜甜地,非常開胃。
夫妻肺片有麻辣味牛腱,非常過癮。
最鮑魚醃得剛剛好。