2022-06-14
對上一次來黃金海岸已經係我中學時期,當時年紀輕,相隔半個世紀後,今次真正黎享受美景和美食。我哋揀咗依間中菜餐廳,環境好大好舒適,可惜剛落雨,如果唔係坐室外仲正😊前菜係秋葵和大魚乾,好特別。大魚乾手指咁長,好脆又咸香;秋葵超級脆、甜甜哋好開胃。我哋點左:酸菜魚小辣,好大碟呀!!而且擺碟好靚🥰魚肉片超滑,超香麻辣味和酸菜味,松子香脆,娃娃菜吸收晒湯既精華,仲有木耳和芽菜既爽口感,和我鐘意食既薯粉,正呀👍🏻間唔中咬到啲花椒,好刺激~冰鎮咕嚕肉菠蘿盛住酸酸甜甜既咕嚕肉,一啲都唔靭,煮得岩岩好,而且咕嚕肉面既山楂汁煮到拉絲,勁呀!有啲有少少肥豬肉既部份冰鎮咗後有爽脆口感,真係煮得唔錯👍🏻加埋青、紅,黃椒,口感清爽,仲好甜蜜蜜既菠蘿🍍鮑魚雞粒炒飯真係有鮑魚既鮑魚炒飯,仲要超多鮑魚,炒飯粒粒分明,依個鮑魚炒飯無得輸~上湯杞子正時蔬勁多乾瑤柱😁菜心好嫰,大廚將菜心最靚既部份呈上,加埋杞子,依度菜仲有食療功效。陳皮紅豆沙陳皮正氣,紅豆綿,每啖紅豆沙都滲出淡淡陳皮香,又唔會好甜,好健康🥰
我哋點左:
酸菜魚小辣,好大碟呀!!
而且擺碟好靚🥰
間唔中咬到啲花椒,好刺激~
冰鎮咕嚕肉
加埋青、紅,黃椒,口感清爽,仲好甜蜜蜜既菠蘿🍍
鮑魚雞粒炒飯
上湯杞子正時蔬