2020-05-13
今日出開元朗揾食, 平日中午諗住無咩人, 估唔到條街都係人頭湧湧, 因為去完運動場跑步, 都係一路行返出去, 就見到哩間餐廳, 門面簡單, 但就食潮洲滷水食物咁入到去見到好乾淨, 而係其他客人都係同店員有傾有講, 相信都係好多客食開, 就更有信心, 疫情期間有哂隔板, 衛生情況完全滿分, 另外店員見我地兩個人, 旁邊未有人坐仲特登拎開d個隔板, 等我地坐得舒服d我地揀返午市套餐, $5x-6x已包飲品, 兩個人一個叫左叉燒飯, 另外叫左鴛鴦飯, 因為我又想食雞, 又想食梅子鴨, 另外加叫左個醉雞卷, 都只係$45, 相信小食黎講第度一定食唔到咁平首先講叉燒飯先, 黎到樣子好吸引, 隻蛋正正係我最中意既太陽蛋, 特別喜歡個飯唔會太多汁但唔乾, 一定要講個叉燒, 好好食, 唔係好多蜜糖個感覺, 而係唔乾身又唔係太肥, 平時有時我同朋友都未必成碗叉燒, 但lee個我地食哂, hehe...跟住鴛鴦飯, 佢係飯同餸分上, 咁就唔怕d飯吸哂雞鴨油, 雞都係同出面一樣, 夠滑, 但個鴨我就絕對覺得係水準之上,多汁好食, 加埋梅子醬, 開胃夏天佳品一定要提係佢個老火湯, 少可既唔加味精(真係一飲就飲
一定要提係佢個老火湯, 少可既唔加味精(真係一飲就飲得出, 有湯用料既味而係唔鹹), 今日個個係冬瓜薏米淡菜, 好少出街飲湯會有淡菜, 睇得出佢地連跟餐個湯都細心, 絕對抵讚
最後講埋個醉雞卷, 唔肥夠酒味, 我平時都有自己係屋企整, 有自己整既感覺(即係用料足), 這個價錢值得
總括黎講, 係會返轉頭再食既餐廳, 希望下次又有另一款老火靚湯