2023-08-06
呢間餐廳嘅前身位於深水埗荔枝角道,但最近搬遷至油麻地💛,新嘅地方更加闊落整齊,座位都增加咗唔少,於是我哋搵咗時間特地去試吓。 位置非常方便,離開油麻地地鐵站後只需直行一分鐘,搭電梯或行樓梯到一樓就能立即看到餐廳。 餐廳門外經常有人排隊,老板娘係越南人,呢度嘅菜式充滿住越南特色風味🤩🤩。⭐️ 蟹膏蕃茄湯檬佢哋最出名嘅招牌菜就係蟹膏蕃茄湯檬。 睇嚟湯底濃郁,但實際上飲起嚟好鬼鮮甜,因為湯底係長時間熬煮而成嘅💛,入面有豬肉、蕃茄同新鮮海鮮。 湯搭配上蟹膏餅、薄肉片和豬肝,每一樣配菜都吸收了濃郁的湯汁😍。 由第一口開始我哋就停唔落嚟,連講嘢都唔想講,全心全意地享受美食😋。⭐️ 越式法包越式法包內含腩肉、薄肉片、肉鬆、酸菜、青瓜、蕨、蔥和肝醬。 點餐時可以選擇一切開幾多,可以選擇法包分為两份或四份💛。 法包外酥脆內軟😍,每一樣配菜都非常鮮明。 第一口入口時,葱和酸菜嘅味道清新香濃。 接下來是腩肉同肉鬆嘅表演,繼續品嚐落去,每一種餡料都彼此呼應,搭配脆香嘅法包,就似係一場默契十足嘅音樂會。 食完後感覺清新、新鮮、輕鬆😋,係一道美食嘅蕨宴😍!⭐️ 凍奶茶正常發揮 🍄 總括而言呢間餐廳非常出色,每一道菜都
⭐️ 蟹膏蕃茄湯檬
⭐️ 越式法包
⭐️ 凍奶茶
正常發揮
🍄 總括而言
呢間餐廳非常出色,每一道菜都美味😋,帶有其他越南餐廳無法媲美嘅獨特風味,同時價錢都合理、實惠。 可惜今次我哋七點幾先到,斑斕糕同蝦卷已經賣完了😭😭,下次我哋會早啲嚟品嚐。
📍第一郡 Q1
油麻地彌敦道483-485A號2樓
2/F, 483-485A Nathan Road, Yau Ma Tei