2022-08-13
喺日本食懷石料理多,喺香港就真係無食過,今次就嚟到位於中環嘅「 夢 」 食佢嘅招牌 【夢💲1980】。夢嘅omakesa食品賣相好吸引,款款都用心堆砌。首先有士多啤梨細嘅分子料理泡泡,下底有清甜嘅荔枝肉同埋水果茄 bubbles,燒粟米粒就爽甜有口感。好有夏日沙灘feel嘅setting,夠晒打卡-able。有4款食物:-蜜瓜火腿撻 :36個月西班牙Parma ham ~-明太子脆北海道粟米粒,脆口又甜~-紫薯百合果凍,味道原來又幾夾~-純洲南高梅:豆子包住南高梅,味道酸酸甜甜口感帶脆~沾魚bb - 用盒入住,好似開禮物咁。入口香脆,魚頭帶甘~刺身三點:愛侶魚、帶子、bb吞拿魚 同樣喺夏日海灘theme嘅擺盤。愛侶魚肉質爽甜;北海道帶子加上青檸汁及竹炭鹽已夠提味;bb吞拿魚肉質嫩腍鮮甜。碗物:碗蓋上面有一塊鱈魚乾,而鱈魚乾上面有一塊嘅口感軟滑嘅墨魚刺身,墨魚刺身上放有嚟自台灣嘅烏魚子,鮮味更加濃烈。因為我唔食蝦,所以由蝦湯轉為清湯。湯中有白昆布及長崎烏賊。日本春卷皮盛戴住鮮甜嘅毛蟹肉,炸後用獨特嘅吹風機減低油膩感,再放上鮮味嘅蝦膏、酸甜嘅手柚子啫喱,而銀箔就作點綴~旁邊嘅係北海道粟米,
夢嘅omakesa食品賣相好吸引,款款都用心堆砌。
好有夏日沙灘feel嘅setting,夠晒打卡-able。
有4款食物:
-蜜瓜火腿撻 :36個月西班牙Parma ham ~
-明太子脆北海道粟米粒,脆口又甜~
-紫薯百合果凍,味道原來又幾夾~
-純洲南高梅:豆子包住南高梅,味道酸酸甜甜口感帶脆~
沾魚bb - 用盒入住,好似開禮物咁。入口香脆,魚頭帶甘~
刺身三點:愛侶魚、帶子、bb吞拿魚
同樣喺夏日海灘theme嘅擺盤。
碗物:
因為我唔食蝦,所以由蝦湯轉為清湯。湯中有白昆布及長崎烏賊。
旁邊嘅係北海道粟米,香滑又清甜~
馬糞海膽創作料理
用上兩款嘅海膽,分別係喺醬汁狀嘅紫海膽,及中間嘅馬糞海膽;另下有黑松露、三文魚籽等高級食材,中間就係壽司飯。先將所有材料拌勻,入味香濃美味~,
麵豉湯味道清,可清清味蕾。
甜點三款:木盒內放有骰仔狀嘅脆鬆餅,入面有奶凍,口感外脆內軟;宮崎縣嘅芒果,夠香甜;爽脆大粒嘅青提~
服務:細心留意到食客所需,亦經常會主動添水~