2022-08-14
平時真係好少有機會入嚟荃灣,難得今次有野做順便諗住喺附近食埋飯先,發覺到原來原先beans嗰個位置已經開左新餐廳,仲係食台灣野,當然要試下。店內位置唔算好多,但勝在樓底高,採光度亦唔錯,令人覺得環境都幾舒適。餐牌主要都係以飯類為主,見有唔同滷肉飯嘅配搭,不過想食麵嘅話就相對少選擇。今次試左個鹽酥雞滷肉飯套餐($70)。一嚟到見到依到個分量都有啲嚇親,估唔到會有咁多塊鹽酥雞。個set包左一碗滷肉飯同精選小菜,今次嘅小菜係豆干。小菜食落正常發揮,無咩太大記憶點,不過鹽酥雞就真係好好食,首先分量超多,起碼有10幾粒,炸粉同雞肉調味都唔錯,肉質嫩滑,唔會好乾身,加上九層塔味道頗突出。分量多到我一個人幾乎食唔哂,覺得完全係兩人分量。滷肉飯係用左半肥瘦豬肉,而且加入左酸菜,令人感覺上無咁油膩。飯嘅分量亦頗大碗,但自己略嫌味道唔太足夠,無咩嗰種鹹甜鹹甜嘅味,至少唔係我心目中嘅味道。所以個人覺得滷肉飯對我嚟講好麻麻,鹽酥雞反而就好出色。以依個價錢嚟講,因為分量頗多覺得都算係幾抵食。