2017-01-23 283 views
同男朋友係旺角行街,行到肚餓就諗住食晚餐。正考慮梗食韓國野定泰國野好,就見到呢間menu有一樣野食好吸引,所以就決定入黎呢間食。平日黎講都幾多人,我地入去嗰陣已經滿左8成。我地叫左幾樣野食,第一樣係串燒半打。串燒燒得岩岩好,金黃色帶帶少少焦,分量都幾大串,食落去啖啖肉。沙嗲汁都唔錯,泰式沙嗲汁唔辣,更帶一份生花嘅堅果味。呢個串燒係一個唔錯嘅小食,不過可以燒得更熱更惹味就更好😎呢個就係今日嘅重頭戲。係門外睇到個陣已經覺得好吸引,食落去果然冇令我失望。呢個分量都幾多,大概兩人份量。用烤到香香脆脆嘅麵包裝住軟殻蟹咖哩,唔會浪費任何一滴咖哩。麵包烤到好香脆,單食會食到清脆嘅聲。點落咖哩入面,麵包吸收晒咖喱汁,食落去勁滿足。咖哩有微微嘅辣,令菜式更加惹味。而重重嘅椰奶味都令咖哩更加「泰國」。而軟殻蟹都好好味,炸到外層脆卜卜,但入面都仲係有軟殻蟹本身嘅質感。加上軟殻蟹本身都有調味,加埋咖哩同麵包一齊食,係口感,味道上都有驚喜。甜品當然就係芒果糯米飯。呢個嘅價錢相對上冇咁抵,但質素都相當唔錯。芒果入量都幾多下,仲多過飯,好似有成隻芒果咁多。本身以為冬天芒果應該冇咁靚,點知啲芒果好甜,好好食。糯米飯係
平日黎講都幾多人,我地入去嗰陣已經滿左8成。
串燒沙嗲
火山軟殻蟹法包
芒果糯米飯
甜品當然就係芒果糯米飯。呢個嘅價錢相對上冇咁抵,但質素都相當唔錯。芒果入量都幾多下,仲多過飯,好似有成隻芒果咁多。本身以為冬天芒果應該冇咁靚,點知啲芒果好甜,好好食。糯米飯係熱辣辣嘅,加埋啲椰汁好香。食埋芒果糯米飯真係一個完美嘅結尾。
椰汁三色冰
我地都叫左杯椰汁三色冰。椰汁色香濃,甜度適中,三色冰有唔同嘅質感,有爽脆,有好似椰果嘅質感,一齊咬個陣口感都幾正。
總括而言,呢間餐廳質素都幾好,價錢都合理,我會為左個軟殻蟹法包再黎食多次
$180 (Dinner)
  • 火山軟殻蟹法包