2024-11-12 2991 views
泰國菜嘅精髓與紅咖哩嘅由來🌶️泰國菜以其獨特嘅風味和豐富嘅食材而著名,融合酸、辣、甜、鹹四種味道,再加上各種香料,令人每一口都充滿驚喜。而紅咖哩嘅由來,係因為泰國人喺咖哩中加入紅辣椒、椰奶、香茅同檸檬葉,製成濃郁香辣嘅醬汁,再搭配各種海鮮或肉類,味道真係超讚!🍛 泰式香葉肉碎炒河:肉碎炒河加入香葉,香氣四溢,肉質嫩滑,河粉口感彈牙,濃郁嘅醬汁滲透每一條河粉,令人一試難忘。五十幾蚊足夠兩個人食仲送埋嘢飲,真係超值!🍲 冬陰功豬頸肉金邊粉:冬陰功湯底鮮香撲鼻,酸辣開胃,豬頸肉口感爽滑,金邊粉吸滿湯汁,每一啖都係味覺享受,絕對值得一試。🍗 泰式酸辣鳳爪:鳳爪酸辣適中,入口無骨,25蚊一份超抵食,絕對係小食嘅好選擇。🥬 泰式飛天通菜:新鮮嘅飛天通菜加入蒜蓉調味,口感脆嫩,味道獨特,只需25蚊,性價比極高。🍛 紅咖哩海鮮:紅咖哩醬香濃惹味,搭配各式新鮮海鮮,每一口都充滿海洋氣息,濃郁嘅椰奶香同辣味互相融合,層次豐富,令人食指大動。🍗 泰式海南雞例牌:雞肉嫩滑多汁,配上特色泰式醬料,味道鮮美,每一口都係幸福嘅滋味。📍 地址:旺角通菜街97號#阿來泰式地道風味 #旺角美食 #泰式料理 #香葉肉碎炒河
泰國菜嘅精髓與紅咖哩嘅由來🌶️

📍 地址:旺角通菜街97號

#阿來泰式地道風味 #旺角美食 #泰式料理 #香葉肉碎炒河 #冬陰功豬頸肉金邊粉 #酸辣鳳爪 #飛天通菜 #紅咖哩海鮮 #海南雞 #餐廳推介

快嚟試下呢間地道泰式餐廳,絕對唔會令你失望!😋🥢🍛

希望你鍾意!😊🍴
  • 飛天通菜
  • 海南雞
旺角呢個不夜城,除咗霓虹燈同購物人潮,仲有一條隱世美食戰線——通菜街!而今晚,我嘅目標就係嗰間門口永遠排長龍嘅💁🏻‍♀️「阿來泰式地道風味」!位置超方便,地鐵站出嚟行兩步就到,🧏🏻‍♀️但未入門口,已經俾條人龍嚇親🫣睇嚟今晚嘅「戰鬥」要由排隊開始,果然係旺角嘅日常啊!🤓.終於擠入店,先嚟杯泰式咖啡🥤醒醒神~😝跟住,重頭戲登場:🐟鹽燒側魚外皮脆過薯片,魚肉嫩滑到懷疑人生,點埋酸辣醬汁,簡直係味蕾嘅過山車🚂~🍗泰式火山排骨堆成座山,淋上酸辣醬汁,每一啖都係食肉獸嘅狂歡😍通天炒通菜🥬條條翠綠鮮嫩,冇一條係「老過龍」,爽脆得嚟又帶住淡淡嘅蒜香同辣椒香,辣辣地幾惹味🤓加埋杯青檸梳打🧃清爽解渴.最驚喜嘅係,九點後入座仲有折扣😍!難怪呢度成為夜貓子嘅聚腳點。雖然排隊排到腳軟,但為咗呢抵食嘅地道泰菜,值啦!

2025-02-25
Type of Meal
Dinner
  • 鹽燒鰂魚
6 day(s) ago 0 views
自費食咗三百幾蚊呢間位於旺角嘅,我真係好鍾意食呢間因為好方便返工仲要喺呢間唔使等位即叫即整熱辣辣仲要係佢哋啲服務質素超級好唔需要訂位就已經有得食平民化嘅泰國菜真係喺邊度搵所以我好鍾意㗎,呢間我哋嗌咗三個主菜又有飯又有咖喱佢嘅咖喱唔會好甜,亦都唔會好辣我覺得好適合我嘅口味有得揀青咖喱黃咖喱好啱鍾意食泰國嘢嘅朋友,佢哋亦都有好多嘢飲,如果係炎炎夏日嘅話就會嗌椰青如果係凍嘅話我哋就冇嗌嘢飲啦,我覺得好唔錯嘅選擇啊
自費
食咗三百幾蚊
2025-03-02 0 views
未到飯市時間已一位難求, 不過侍應竟帶我們上二樓, 原來另有洞天, 也是頗寬敞的地方, 牆身掛滿各款菜式, 看了更令人垂涎欲滴, 先試了他的紅咖哩雞, 足料勁香, 雖然只是一隻椒的辣度, 但剛剛好, 雖然全都是雞胸肉, 但也算滑溜入味, 然後那個泰式炒雜菜, 很惹味, 最正就是那個青檸酸辣蒸烏頭, 真係極致和味, 而且火喉剛剛好, 之後的香芒蟹肉炒飯, 已令我倆捧腹, 但係也不忘他的泰式甜品和泰式飲品, 為這度泰國地道晚餐劃上一個完美句號。

2025-02-24
Type of Meal
Dinner
2025-02-28 0 views
半打的串燒沙嗲,豬肉和雞肉各半。每一串都烤得外焦內嫩,香氣撲鼻。沙嗲醬汁濃郁,搭配著微甜的花生醬,真的是一口接著一口停不下來。接著登場的是泰式火山排骨。這道菜一端上來就吸引了所有人的目光。排骨外皮金黃酥脆,內裏軟嫩多汁,再搭配上泰式香料和醬汁,味道層次分明。每一口都能感受到香料的獨特魅力,真的是讓人難以忘懷。海南雞也是我們必點的菜品之一。七份海南雞例牌,每一份都切得整整齊齊,雞肉鮮嫩,皮質滑溜,配上香噴噴的白飯,簡直就是絕配。特別推薦他們的海南雞醬汁,酸甜適中,讓人食指大動。最後,我們還點了香辣肉碎煎蛋伴白飯。這道菜的香辣程度恰到好處,肉碎煎蛋入口即化,配上白飯,簡直是一絕。每一口都能感受到濃郁的香辣味,但又不至於過於刺激,讓人欲罷不能。

2025-02-26 0 views
旺角有間泰菜係先達隔離,日日都爆場,之前食過一次已經覺得性價比好高,1年之後人氣依然。泰式鮮蝦冬蔭公湯($78)2個人食飯叫碗細嘅就岩岩好,呢度嘅冬陰功椰子味較濃,細碗都俾3隻爆膏大蝦。泰式火山排骨($118)呢幾年食泰菜都好興食火山排骨,而食火山排骨對我黎講最重要係個汁,講真,舊骨就間間都差唔多,但係調汁就好睇廚師手勢,我鐘意呢度個汁夠香,辣度又岩岩好。泰式鐵板蠔仔蛋($90)一切開見到勁多大粒又飽滿嘅蠔仔,我已經心心眼 😍 第一次食蠔餅蠔仔多過蛋,勁正!下面仲放有我鐘意食嘅芽菜。泰式suki粉炒絲($69)呢個炒粉絲有得揀雞/豬/牛/海鮮,加埋唔少蔬菜一齊食,食粉絲有樣好,唔會太漏嘛

泰式鮮蝦冬蔭公湯($78)

泰式火山排骨($118)

泰式鐵板蠔仔蛋($90)

泰式suki粉炒絲($69)
2025-02-17
$200 (Dinner)
今日出開黎旺角,又嚟幫襯呢間好好味既正宗泰國菜,黎到旺角想食泰國野黎阿來一定唔伏泰式炸蝦餅我係炸蝦餅嘅頭號粉絲,呢間嘅蝦餅係即刻炸起上碟,一咬落去勁彈牙好多汁,外皮超級香口,係會食到上癮。咖喱炒軟殼蟹呢碟簡直巨大碟。首先賣相好靚仔,大大舊軟殼蟹鋪咗喺咖喱上面,令到個軟殼蟹唔會浸冧晒。正宗嘅泰式咖喱真係好正,加咗蛋喺入邊令到成個咖喱唔辣而且好香濃。淨係個汁已經可以食到幾碗飯。薄餅所以今次專登叫咗薄餅要嚟點咖喱汁,薄餅熱辣辣好鬆軟,正!!阿來海南雞飯呢個海南雞飯係配油飯,午餐係配埋個嘢飲勁抵食。海南雞好香滑軟腍,雞味香濃,好小骨。個牆香辣醬汁值得一讚,呢間野食品質係良心食店。凍檸茶茶底好香濃,係有誠意嘅凍檸茶。讚!

泰式炸蝦餅

咖喱炒軟殼蟹

薄餅
所以今次專登叫咗薄餅要嚟點咖喱汁,薄餅熱辣辣好鬆軟,正!!

阿來海南雞飯

凍檸茶
茶底好香濃,係有誠意嘅凍檸茶。讚!
2025-02-22 0 views
餐廳裝修簡潔,店員態度友善。餐廳座位都keep住滿滿的。好彩早左黎開餐,不用等位。今次同朋友叫左三款菜試下:泰式大蝦炒金邊粉金邊粉炒得乾身,醬汁的酸甜味適中。大蝦新鮮,數量適中,搭配花生碎、豆芽和青檸汁,增添了一些層次感,但配菜的份量多啲就更好,這道菜推薦👍🏻青咖哩雞配薄餅青咖哩的椰奶味濃郁,有咖哩香,辣度溫和,適合不太能吃辣的食客。雞肉稍嫌不夠嫩滑,但仍然是道開胃的菜式。薄餅的口感夠酥脆,蘸上咖哩後味道好match,不會覺得油膩。冬陰公湯湯的酸辣味尚算平衡,香料的香氣可以再突出啲,整體味道不錯,很開胃,材料主要有蝦、菇和冬陰公一般的香料,湯料都不少。 雖然沒有太多驚喜,但味道不錯,這道冬陰公適合喜歡酸辣的食客。

泰式大蝦炒金邊粉

青咖哩雞配薄餅

冬陰公湯
$175 (Dinner)
2025-02-20 0 views
好似好耐冇食過泰國嘢,朋友話帶我哋食佢食開嘅飯堂,咁即係有品質保證啦。佢話佢次次都嚟食海南雞飯,雖然我唔食飯,但係點都要叫個例牌嚟試下。佢啲雞都好滑,個雞髀位簡直係嫩滑到不得了,仲要係有鮮甜味,唔係嗰啲急凍冰鮮雞腍嘅口感。再配埋佢哋個特製海南雞醬,酸酸辣辣,咁樣真係絕配。另外仲叫咗個大蝦柚子沙律,因為我自己好鍾意食柚子,佢係紅肉柚嚟架,再加埋超彈牙嘅大蝦,成件事真係好fresh,佢嘅泰式沙律醬唔會太辣,亦都唔會太過濃味啫,本身柚子同蝦嘅味道,覺得成個配搭啱啱好。跟住叫咗個泰式咖喱大蜆,成碗都鋪滿泰式咖喱,但係啲蜆都好大隻。配埋薄餅就真係絕配啦。佢呢個咖喱醬唔會辣,但係就好香椰子味,啱晒唔食辣嘅朋友。最後叫咗個馬拉盞炒椰菜苗,味道夠晒濃郁,不過如果啲椰菜苗可以再嫩口啲嘅話,咁就完美啦。

2025-02-13
$200 (Dinner)
2025-02-19 320 views
放工放輕鬆,朋友愛吃泰國風味餐廳,這店食物棒,選擇很多喔店員友善,有不同類別之選擇,選擇有小吃,串燒,主菜,棒喔泰式海南雞飯雞肉嫩滑多汁,份量多,配上特色入味之泰式醬料,感覺提鮮,味道更香濃,是幸福滋味。軟糯彈牙泰國白飯,是經典之東南亞美吃,非常吸引紅咖喱海鮮咖喱香料魔力,伴海鮮鮮甜,令人陶醉。配搭薄餅,完美吸收著咖喱醬汁,無法抵抗椰青椰香滿滿,天然椰青配香濃菜式,感覺棒,清甜感滿滿薄餅配濃郁泰國菜好棒,金黃脆炒椰菜苗炒出鮮味又不會太咸,椰菜苗之口感爽脆#阿來泰式地道風味 #旺角美食 #泰式料理 #椰菜 #冬陰功 #酸辣 #薄餅 #紅咖哩海鮮 #海南雞 #餐廳推
放工放輕鬆,朋友愛吃泰國風味餐廳,這店食物棒,選擇很多喔

店員友善,有不同類別之選擇,選擇有小吃,串燒,主菜,棒喔

泰式海南雞飯

紅咖喱海鮮

椰青
椰香滿滿,天然椰青配香濃菜式,感覺棒,清甜感滿滿

薄餅
配濃郁泰國菜好棒,金黃脆

炒椰菜苗
炒出鮮味又不會太咸,椰菜苗之口感爽脆

2025-02-19 279 views
今天來到阿來泰式地道風味,品嚐一系列正宗的泰國美食!✨🍽️ **泰式小食拼盤**(蝦餅、蒜蓉牛油雞中翼、泰式素春卷、泰式炸魚餅)$158 每一口都是驚喜,特別是香脆的蝦餅和嫩滑的雞翼,讓人忍不住再來一份!🍗 **阿來海南雞飯** $59 雞肉鮮嫩多汁,搭配的醬汁絕對是絕配,飯香味十足,令人滿足。🍜 **泰式乾炒河粉(牛)** $69 河粉炒得恰到好處,牛肉嫩滑,味道濃郁,讓人一試成主顧。🥥 **椰青** $38 清甜的椰汁完美解渴,給炎熱的天氣帶來一陣清涼。🧋 **泰式奶茶** $25 濃郁的奶茶香氣,甜度適中,是餐後的完美選擇。總結來說,這裡的每一道菜都充滿了地道的泰國風味,無論是小食還是主菜都令人印象深刻!強烈推薦給喜愛泰國菜的朋友們,絕對不會失望!

今天來到阿來泰式地道風味,品嚐一系列正宗的泰國美食!✨

🍗 **阿來海南雞飯** $59
雞肉鮮嫩多汁,搭配的醬汁絕對是絕配,飯香味十足,令人滿足。

🍜 **泰式乾炒河粉(牛)** $69
河粉炒得恰到好處,牛肉嫩滑,味道濃郁,讓人一試成主顧。

🥥 **椰青** $38
清甜的椰汁完美解渴,給炎熱的天氣帶來一陣清涼。

🧋 **泰式奶茶** $25
濃郁的奶茶香氣,甜度適中,是餐後的完美選擇。

2025-02-18 267 views
泰味飄香,幸福滿載!今晚來到旺角這家平民泰式餐廳,感受到滿滿的泰國地道美食氛圍!🌟首先必須大讚大蝦金柚沙律!新鮮爽甜的大蝦配上清甜多汁的金柚,口感層次豐富!柚子的清香完美中和了辛辣的泰式醬汁,每一口都能感受到酸甜鹹辣的泰式風味在舌尖跳動。配上爽脆的洋蔥絲和花生碎,讓整道菜更添層次感!🦐✨泰式海南雞絕對是店內的一大亮點!雞肉嫩滑多汁,帶有淡淡的薑香,搭配特製的辣椒醬汁,香辣過癮!雞皮的口感恰到好處,不會太韌,配上新鮮的青瓜片,清爽可口!🍗💫鐵板蚵仔煎蛋!新鮮的蚵仔配上金黃蓬鬆的蛋液,口感既滑嫩又帶有蚵仔的鮮美,灑上香菜提升了整體的香氣,而且蚵仔份量超爆多。蛋餅外皮煎得金黃酥脆,內裡卻保持著濕潤,完美展現了大廚的火候掌控,合面配上大量的肥芽菜,配上蚵仔煎蛋一流!🍳💖鹵水豬手飯的豬手入味度十足,肥而不膩,瘦肉軟嫩可口。鹵水的香料味恰到好處,配上溏心蛋,蛋黃的油潤感與豬手完美融合。配菜的醃菜爽口開胃,泰式辣醬則為整道菜增添了一份驚喜!🍖✨最後,清爽的青檸梳打完美平衡了整頓晚餐的濃郁口感。酸甜適中,氣泡感十足,是解膩的最佳良伴!🥤整體而言,這家餐廳的出品水準相當穩定,價格親民卻能享受到地道的泰式

整體而言,這家餐廳的出品水準相當穩定,價格親民卻能享受到地道的泰式美食。無論是經典的泰式海南雞,還是鐵板蚵仔煎蛋,都充分展現了廚師的用心。溫馨的用餐環境配上親切的服務,絕對是一家值得再訪的好店!⭐️🌟

2025-02-05 534 views
旺角高性價比泰菜,地理位置好方便,位於先達廣場隔離,鄰近旺中,行完街過黎食實在太就腳方便,吾洗行黎行去!黎到見到鋪頭細細咁,原來有樓上,晚市都幾多人黎食,好在我地早食飯,入座後陸續人多,地面座位都坐滿9成餐牌都算多野食,唸吾到食咩都有2人/4人餐簡,重有d廚師推介咁,都吾洗驚花多眼亂吾知食乜好,最後我地嗌左2款小食,2個小菜,1個炒飯+1個湯麵,重有2杯野飲,雖然重想嗌埋甜品食既,不過完全無唸過佢d野食係咁抵食大碟既,所以食到最後太飽,唯有留反下次~泰式無骨酸辣鳳爪沙律第1個上枱既小食,鳳爪沙律夠凍,食落酸酸辣辣咁,味道剛好吾會太辣,酸辣夠開胃燒豬頸肉以小食黎講都幾大碟,1碟有成十幾塊大大塊既豬頸肉,香料味道吾重,加上秘製醬汁,味道吾錯海南雞2個人黎講嗌個例牌就夠,份量好足,雞肉除左雞槌雞翼有骨之外,其餘都已去骨,已經切得夠大件,配上海南雞醬,啖啖肉青咖喱牛青咖喱好食,少辣得黎咖喱味濃,吾會太辣,而且加左金不換同其他香料,食落好香,一定要配飯/薄餅辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯1個人絕對食吾晒,建議2-3人以上先好嗌,一上枱哇一聲,好大碟炒飯,已且非常足料,炒飯有好多海鮮,雖然話係用辣椒膏黎炒,

泰式無骨酸辣鳳爪沙律

燒豬頸肉

海南雞

青咖喱牛

辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯
1個人絕對食吾晒,建議2-3人以上先好嗌,一上枱哇一聲,好大碟炒飯,已且非常足料,炒飯有好多海鮮,雖然話係用辣椒膏黎炒,但個人覺得吾辣,頂多只有微微辣,吾食得辣既都可以試下,炒飯乾身,而且炒得幾香口,呢碟炒飯好抵食

馬來喇沙金邊粉配滷豬髀
金邊粉好大碗,份量好足,滷豬髀都有6-7舊大大舊既,滷得好淋,喇沙湯底吾辣,湯底香偏向奶香味,口感夠濃厚

椰汁三色冰
正常發揮,椰汁加三色棵條,吾會偏甜

泰式奶茶
雖然同泰國飲到既泰奶有d分別,但茶味係香濃既,飲得出完全無苦澀味,有茶香,亦吾會太甜
2025-01-25 756 views
呢間已經嚟過好多次。第一次嚟飲咗杯泰奶,眼前一亮,係香港最好飲嘅泰奶;之後每次嚟都一定會飲,都唔會失準。而且價錢非常親民,係旺角泰國嘢嘅好選擇今次同朋友兩個人叫唔到好多野,只係叫咗豬頸肉、冬陰功、Pad Thai,已經超級飽冬陰功💜💜💜💜💜同泰國食嘅冬陰功差唔多,只係冇咁辣,但係都算非常出色Pad Thai💜💜💜💜唔會好多油,味道適中豬頸肉💜💜💜💜唔會太肥太瘦,但係啲肉都滑,口感不錯

冬陰功💜💜💜💜💜
同泰國食嘅冬陰功差唔多,只係冇咁辣,但係都算非常出色

Pad Thai💜💜💜💜
唔會好多油,味道適中

豬頸肉💜💜💜💜
唔會太肥太瘦,但係啲肉都滑,口感不錯
2025-01-17 1014 views
旺角的阿來泰式地道風味餐廳真係一個唔容錯過嘅地方!我同朋友夜晚去咗試呢度嘅幾款招牌菜,真係令人驚喜連連,每一道菜都令人難忘。 🌟首先,我哋叫咗椰青水。🥥呢個椰青水清甜可口,飲完即刻感覺清涼舒暢,好啱喺香港呢個熱辣辣天氣飲。 ☀️跟住我哋試咗泰式乾炒牛河。🍜呢道菜色香味俱全,牛肉嫩滑入味,河粉炒得乾香,仲有陣陣泰式香料味,令人一試難忘。 🤤海南雞例牌亦都係我哋必試之一。🐔雞肉嫩滑鮮美,每一口都充滿雞汁嘅味道,再配埋嗰碟特製醬汁,真係好味到爆。 💥另外,我哋仲叫咗豬肉同雞肉串燒沙爹。🍢呢啲串燒烤得香噴噴,沙爹醬汁濃郁,食落去唔會過鹹,每一串都充滿燒烤嘅風味。 🔥最後,唔少得當然係菠蘿炒飯。🍍呢碟炒飯色彩繽紛,菠蘿同飯粒完美融合,酸甜適中,非常開胃,而且海鮮配料豐富,有大大隻的蝦仁和魷魚粒。 🍤總括嚟講,阿來泰式地道風味餐廳真係值得一去,每一道菜都係精心製作,價錢合理,服務態度亦都好親切。 👍下次朋友再嚟香港,我一定會帶佢哋嚟呢度再食過! 🥳