2019-04-18 116 views
幾年前食過一次莆田,記得係特色嘅福建菜,呢晚經過見到門口display蟶霸,友人就話想食~見到menu有8種蟶子煮法,我就揀咗銷量冠軍嘅鐵板鹽焗蟶子,友人想試薑蔥炒蟶子。鐵板鹽焗蟶子,冇太多調味,反而鮮味突出,以為焗完會好乾,點知蟶子肉依然肥美juicy!薑蔥炒蟶子,薑蔥香味適中,唔會蓋過蟶子原有鮮味~冰浸苦瓜,係我上次食過今次要encore嘅前菜,冰冰涼涼又爽口,配上蜂蜜夠清新~扁肉湯,以為會好細碗,點知相反😯湯底淡淡紫菜香,豬肉餃子有口感~LIKE荔枝咕嚕肉,同平時嘅咕嚕肉一樣,不過菠蘿變成荔枝,荔枝甜甜的又同咕嚕肉幾夾,加上咕嚕肉質彈牙,炸漿薄脆~最後友人堅持想試興化炒米粉,米粉質地幼細入味,配料平凡但味道驚喜!

薑蔥炒蟶子,薑蔥香味適中,唔會蓋過蟶子原有鮮味~

2019-04-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner