2022-09-01
朋友話介紹一間好高水準兼高人氣嘅手工義大利粉餐廳,呢一間位於將軍澳南嘅分店,相比其他分店會冇咁多人,可能今日落過雨再加上係閒日,所以去到都唔需要等位,原來朋友已經有位坐低咗,佢仲話已經諗定咗食乜,佢話我地四個人就最好試佢地嘅 Tasting Menu, 有四款前菜及六款意大利麵選擇,可以試到多啲唔同嘅食物。前菜揀咗廚師精選冷切盤、火箭菜啤梨沙律、布袋芝士及吞拿魚醬小牛肉。冷切盤有莎樂美腸、巴馬火腿及巴馬臣芝士等,鹹鹹香香幾好味,至於個布袋芝士,我就覺得好好味,其餘兩樣都 ok。黑胡椒芝士手工圓麵,麵條好有 韌度,黑胡椒加上芝士係好夾嘅組合,好少會話唔好食。意大利寬帶麵,賣相就好吸引,食落都唔錯。經典牛肉千層麵,麵質都好煙韌,好有咬口,味道都幾好。鮮刨黑松露細扁麵,黑松露刨成溥片,一上檯已經散發一股松露嘅香味,我比較鐘意食細扁麵,所以覺得十分好味。蝦濃汁海鮮扁麵,我覺得係咁多款呢一款最好食,可能係我鐘意濃味嘅食物掛意式辣肉貓耳朶麵,其他餐廳較少見呢款意大利粉,賣相真係幾吸引,食落都有水準。甜品就兩款都有試,意式奶凍及提拉米蘇都做得好出色,令到整個飯局完美結束
意大利寬帶麵,賣相就好吸引,食落都唔錯。
經典牛肉千層麵,麵質都好煙韌,好有咬口,味道都幾好。