2021-03-13
終於等到開放晚市堂食, 急不及待跟舊同事聚一聚, 公司附近的既潮式酒家, 平時食都唔錯, 今次試下晚市先.太耐無堂食晚市, 今晚一於豪一豪佢, 侍應介紹將近失傳既潮式名菜, 叫堂灼響螺片, 係潮州菜既手工名貴菜式. 響螺都好大隻, 手臂咁長, 侍應先比我地望下, 之後再拎入廚房打爛佢, 隔左一陣, 螺肉已經片好一片片, 每片都好肥大肉厚, 斤兩十足. 跟手就響面前幫你灼, 沙煲入面仲放左雞, 火腿等等既上湯, 輕輕既一灼, 大約八鈔左右, 來回拖拉, 熟度剛好, 即刻上碟.一放入口, 口感極爽脆, 無加任何調味, 濃郁既海鮮清甜味慢慢滲出, 非常新鮮, 令人一食難忘.另外仲食左凍花蟹, 又係夠大隻, 橙紅外殼賣相不俗. 凍蟹咬落一絲絲既肉質, 扎實夠鮮甜.
一放入口, 口感極爽脆, 無加任何調味, 濃郁既海鮮清甜味慢慢滲出, 非常新鮮, 令人一食難忘. 另外仲食左凍花蟹, 又係夠大隻, 橙紅外殼賣相不俗. 凍蟹咬落一絲絲既肉質, 扎實夠鮮甜.