2018-11-10
睇食評話呢間野好靜,滿心歡喜諗住同個朋友嚟飲下酒閒聊下。但呢間野俾想像中多人同嘈。環境比想像中細。可能啲相影出嚟好似好大咁。啲服務幾好,啲人幾nice。我地叫左兩樣野一:奥地利式釀芝士火腿豬脊肉睇樣好吸引。好期待佢會切出嚟可以拉(芝士)絲,但冇。一開始好好奇佢點樣釀個芝士火腿入去啲豬肉到。切開就會發現其實佢係兩塊豬扒夾住啲芝士同火腿,好新奇。味道方面就一般。我未食過奥地利菜,但呢佢俾我嘅感覺係冇咩調味。可能佢地都著重翻食物本身嘅味道。佢兩塊豬扒都冇調味,連咸味都冇,要靠芝士同火腿嘅味。肉質方面,覺得煎得較老,唔juicy了,同埋有啲「鞋」。火腿方面呢,唔係平時香港個啲一塊塊薄片嘅火腿,佢係個啲類似火腿扒,但唔係麥當勞個隻。佢係厚啲火腿。其實夾埋一齊食,講得難聽啲,就係三塊豬肉同啲芝士二:他他汁炸磨菇。同上面塊豬扒一樣,粒蘑菇都係冇味嘅。再講多次,我估奥地利野食可能就係好著重食物原有嘅味道掛。咁相比起上面個碟,我覺得呢碟較好食啦。佢入面係一大粒原粒蘑菇,出面炸左,入面啱啱好,都仲好juicy。你完全可以體會到真正嘅蘑菇味,因為除左蘑菇味之外,冇其他味到會distract都你。係幾有趣嘅。
我地叫左兩樣野
一:奥地利式釀芝士火腿豬脊肉
二:他他汁炸磨菇。
呢枝西柚啤正!得2%酒精。好似飲西柚梳打汽水咁。好味。個樣又靚。