2010-04-08
由細到大,都知到呢間野出名,好想試下,直至今時籍著一個重要紀念日才有機會幫襯。好啦,終於第一次黎食,同老友入去勁大鄉里,左影影,右拍拍,比鄰台的國內同胞更似遊客。黎之前已做定功課,預左叫套餐。套餐有兩種,一為HK$1,400 一位,另一種為HK$2,600 一位,兩種套餐菜式差唔多,主要分別在於鮑魚頭數及翅的質量,我地選擇後者,包紅酒兩杯。首先黎碗海虎翅,翅同上湯上桌後才撈埋,翅多、湯濃,正 !! 跟著再上20頭鮑魚配鵝掌,加生菜一碟,可能隻鮑魚太細 (同幾十蚊一隻D南非鮑仔差唔多大細),糖心不足。呢隻20頭乾鮑細細隻,散叫要成HK$1,600一隻。至於配角方面,有炸子雞同阿一炒飯。聽講阿一炒飯出名,特意將荷葉飯轉為阿一炒飯,傳聞粒粒飯炒出黎都唔黐,上桌後方知因為碟飯落得太多油炒,多油當然唔黐啦! 家庭觀眾應該都做到。至於炸子雞,略乾,比朗豪酒店明閣遜息。 最後記住留肚食椰汁或杏汁燕窩,分量十足,絕不戲場,一碗兩個人分都夠。是日閒日坐位只有7成滿,員工服務殷勤。 其實富臨屬一間舊派酒家,菜式傳統,普通小菜每款只是百零蚊,食餐便飯幾舊水都得,但相信無乜人會齋叫小菜。據知,楊貫一於200
至於配角方面,有炸子雞同阿一炒飯。
據知,楊貫一於2009年獲得國際御廚協會選為「御廚中的御廚」,為全球第一位獲此殊榮者,雖然我覺得物有所值,但係依然覺得好貴。
加一後埋單約HK$5,800,食左個半鐘,價錢相等於兩位泰國5天團...........