2022-07-02
旺角通菜街依家真係好多餐廳,各式各樣,世界各地嘅都有😋 偶然經過比哩間韓式餐廳嘅霓虹燈吸引咗😍 今日晚餐一於食哩間啦👏🏻哩間餐叫「韓川」,係通菜街近旺角方向,地點非常就腳👍🏻餐廳裝修好靚好打卡able💕 門口梳化位置坐得好舒服😌非常適合三五知己相聚傾計👯♀️👯♀️我同閨密都係愛蠔之人🦪見佢生蠔都幾抵食就叫咁1set 12隻精選時令生蠔🦪 另外仲叫咗韓式芝士龍蝦蓋飯,韓川菜包五花腩,牛肋骨湯同埋韓國米酒🥂🥢精選時令生蠔當日嘅精選蠔係法國蠔,海水味突出,隨即就係淡淡嘅蠔味係口度滲出來,令人回味🥢韓式芝士龍蝦蓋飯係碗上面有半隻龍蝦,而龍蝦同飯上邊亦都鋪滿滿滿嘅芝士,而且芝士仲非常拉絲,成個飯都令人驚歎😍芝士上面有隻半熟蛋,撈埋落啲飯度真係好好味🤤🥢韓川菜包五花腩好窩心嘅一個菜式,因為店主怕五花腩擺得耐容易會吹凍,所以專登用鐵板上,而鐵板下邊有蠟燭烘住🔥令五花腩保持溫暖👍🏻五花腩肥瘦比例適中,而且唔油膩❤️用生菜包住嚟食再加埋醬汁,口感更加豐富😌🥢牛肋骨湯 (配白飯)牛肋骨肉質好淋,而且好入味🤤忍唔住食完一舊又一舊💕奶白色嘅湯底順滑香甜,而湯入面仲有粉絲,非常掛湯👏🏻或者加入白飯,都非常好味😋🥢
🥢精選時令生蠔
🥢韓式芝士龍蝦蓋飯
🥢韓川菜包五花腩
🥢牛肋骨湯 (配白飯)
🥢 韓國米酒-白桃味
甜甜嘅白桃米酒配上韓國專飲米酒嘅酒具,非常有風味特色,而且米酒嘅酒精濃度只有3%,非常適合女士飲用🥂