韓川 Han Chuan📍韓川旺角通菜街27號地舖難得約到三位愛吃朋友,當然要揀一間坐得舒服,食物質素有返咁上下,仲要夠多選擇嘅餐廳大快朵頤一下。朋友們推介去旺角一間韓國餐廳食晚飯,因為餐廳出名抵食之餘仲有好多選擇。除一般嘅石鍋料理、燒肉、炸雞、炸物外,佢哋仲罕見地提供各類燒海鮮同串燒,果然夠晒多元化。 💰$568韓川二人套餐 👩🏻‍❤️‍👨🏻真露焗蜆 🐚韓國料理最出名配燒酒食,而最為人所知嘅燒酒莫過於真露。真露算係酒精含量較少嘅燒酒,一般大概20度左右。餐廳以真露焗煮蜆,既能夠帶出其鮮味,又能當作調味,只要加入蒜蓉同粉絲,就會完成大家爭住食嘅一道美味焗蜆。粉絲索滿真露微微嘅酒氣同蒜蓉嘅芬香,配上肥美焗蜆,正呀!蜜糖芥末炸雞 🍗蜜糖芥末醬唧滿喺炸雞堆上面,內有單骨雞翼10件同雞鎚4件。炸雞脆漿唔會過厚,即使上檯時早已淋滿蜜糖芥末醬,放涼後食炸雞依然脆口,十分驚喜。芝士年糕 🧀芝士年糕炸得金黃香口,外皮微Q,內餡拉絲芝士同軟糯嘅年糕相輔相成,食正餐前食件炸鹹點,最適合不過。一口芝士 🧀三角狀嘅炸芝士一口一粒,每口都有濃醇嘅芝士香氣,酥炸口感容易上癮,必食推介!韓川燒肉拼盤 🧆呢個燒肉拼盤有
韓川 Han Chuan

蜜糖芥末炸雞 🍗

芝士年糕 🧀

一口芝士 🧀

韓川燒肉拼盤 🧆
呢個燒肉拼盤有齊豚肉、雞扒同西冷,啱晒多人分享之餘,亦滿足到唔同人嘅飲食需要。三款燒肉燒得金香,上檯時會用熱盤呈上,配上生菜包同秘製燒肉醬、芥末醬、蒜片等,還原韓式燒肉風味。豚肉肥瘦相間,多汁肉嫩;雞扒肉滑皮脆,雞香十足;西冷肉質緊實,滿滿牛香。

牛肋骨湯 🍲
朋友們選擇韓式石鍋湯中最具人氣嘅牛肋骨湯,除牛肋骨外,仲配有粗身粉絲、大蔥、翠肉瓜粒粒同雜菇粒粒,食材非常豐富。熱湯味道濃郁,散發淡淡嘅牛香味,牛肋骨肉質軟嫩、富膠質,愛牛嘅朋友們都食得好滿足。餐牌上所有湯類均配白飯一碗,價錢由$68至$198不等,絕對係高性價比之選!

💰$88/2隻
芝士牛油燒帶子 🐚
即點即燒嘅帶子多汁、口感唔乾柴,燒得恰到好處。連殼帶子表面鋪滿大量芝士,再加入牛油,拉絲芝士燒至半焦狀態,香氣撲鼻,非常好食。

💰$88/2隻
鹽燒虎蝦 🦐
四大隻鹽燒虎蝦燒得相當吸引,隻隻都長過我手掌,蝦頭膏非常甘甜,蝦肉亦非常爽口彈牙,果然新鮮食材以最簡單嘅方式烹調,已經可以帶出鮮味!

💰$68
韓式炸餃拼盤 🥟
全場我最愛食嘅係炸餃拼盤,泡菜餃、粉絲餃同雞皮餃各有兩隻,每款炸餃外皮都炸得非常香脆,我鍾意泡菜餡嘅味道、粉絲餃嘅口感同雞皮餃嘅香氣,三款餃子都好啱我口味,無可挑剔!
  • 真露焗蜆
  • 串燒
  • 韓式炸餃拼盤
  • 韓川燒肉拼盤
  • 真露蒜蓉牛油粉絲焗蜆
2024-05-28 3041 views
🇰🇷親民價既韓國菜唔係當地先有,香港都一樣食到,女人街呢間韓國餐廳,抵食又好味,仲好crazy!大胃王嘅你一定挑戰以下呢個二人餐,真係十級豐富!精選生蠔二人餐🔥時令生蠔🦪(12隻)生蠔鮮脆爽口,帶點海水鹹鮮味,size比想像中大,口感質素唔錯!蜜糖芥末炸雞🍗(單骨雞翼10件、雞鎚四件)份量十足,炸雞外脆內軟,單骨雞翼食起嚟好方便,肉汁滿滿,媲美炸雞專門店!韓川燒肉拼盆🌟(豬/牛/雞)烤肉入味濃郁,配上秘製魔鬼辣椒醬,再加埋香蒜、洋蔥配料,用生菜包著食,口感爽脆豐富!韓式炸餃拼盤🥟包括有泡菜+粉絲+雞皮餃,冇諗過餃子都咁出色,外皮薄脆唔油膩,最鍾意雞皮餃香口有特色!鹽燒虎蝦🦐虎蝦燒得夠香,蝦肉彈牙爽甜,好高質!溫泉蛋帶子芝士湯烏冬🍲🧀巨型帶子被芝士重重包圍着,入口鹹香鮮味,溫泉蛋令湯底更濃郁順滑,食完都唔會覺得好漏!飲品🍶韓國米酒✨士多啤梨珍露✨食韓國菜想盡興啲,梗係要嘆埋米酒,成個套餐豐富多元化,肯定可以滿足大胃王嘅食慾,下次一定要叫多幾個朋友再嚟幫襯!

🇰🇷

精選生蠔二人餐🔥

時令生蠔🦪(12隻)

蜜糖芥末炸雞🍗(單骨雞翼10件、雞鎚四件)

韓川燒肉拼盆🌟(豬/牛/雞)

韓式炸餃拼盤🥟

鹽燒虎蝦🦐
虎蝦燒得夠香,蝦肉彈牙爽甜,好高質!

溫泉蛋帶子芝士湯烏冬🍲🧀

飲品🍶
韓國米酒✨
士多啤梨珍露✨

• 韓式炸餃拼盤
  • 韓川燒肉拼盤
  • 三味炸雞
2024-09-25 1005 views
要不是隔壁“首爾”裝修,我是絕對不會走進這家店鋪的!!午餐時間段裡面就一桌客人,但是我心想泡菜豆腐湯能做到多差勁呢,隨便配飯應付一餐好了!!結果上菜真的傻眼,只有半份,像別人吃剩的端上來,豆腐只有薄薄的六片,泡菜全部爛叭叭的沒有口感也不想吃,其他全無!!!!對比起來隔壁的“首爾”真的又抵又好吃!!!菜品也很用心。服務也一般般,一群男士應該是廚房的太閒了都坐在那按手機,外場的女士臉也臭臭的愛答不理。。。然後我背後就是音響,非常嘈雜。。。沒有對比就沒有傷害,賺點良心錢吧老闆!
對比起來隔壁的“首爾”真的又抵又好吃!!!菜品也很用心。
然後我背後就是音響,非常嘈雜。。。
沒有對比就沒有傷害,賺點良心錢吧老闆!
泡菜豆腐湯
2024-09-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
本身同朋友諗住揾間韓國菜食,打開OpenRice見到呢間餐廳好多好評,而且ig都有人推介,但一入到餐廳打開menu就覺得好奇怪,又冇海鮮煎餅,又冇蛋卷,一啲都唔似正宗嘅韓國餐廳 ,但我哋都冇特別為意。嘢食等咗超過廿分鐘先上。個石鍋飯唔熱,只可叫微温,味道可以,但個温度令成個飯遜色不少。個三色炸雞$160,份量同價錢不成正比,無論係個樣貌、口感、味道、質感、定係炸衣香料味,完全同麥當勞脆香雞翼一模一樣!俾$160食脆香雞翼加啲超市買嘅醬,我不如過隔離麥當勞直接買好過!

2024-08-01 1279 views
呢一間韓式串燒店食物味道OK,不過價錢都有返咁上下,唔算好抵食,勝在氣氛好。叫咗幾樣野食之中,最好味嘅就係白鱔串燒,燒得都幾乾身,白鱔皮直頭係脆口嘅,而且D魚油都勁香濃,其實燒白鱔真係好正架。跟住第二好食嘅就係呢一份邪惡的五花腩,一層肥一層瘦,其實都唔係真係好瘦,呢個堅正,用生菜包住食無咁大罪惡感啦。個燒牛肉粒嘅味道都OK,不過就好似燒到過咗龍少少,有D韌。呢個芝士牛肉都幾有趣,撈埋黎食口感同味道都算係唔錯。作為一家串燒店,佢D串燒係OK嘅。貪得意叫咗份炸薯餅,原來係細粒的三角形薯餅而唔係老麥嗰種,不過都係炸薯餅啫。
個燒牛肉粒嘅味道都OK,不過就好似燒到過咗龍少少,有D韌。
呢個芝士牛肉都幾有趣,撈埋黎食口感同味道都算係唔錯。
作為一家串燒店,佢D串燒係OK嘅。
2024-07-04 982 views
⍥ 韓川二人餐 ❙ $568·真露焗蜆重點除左係蜆之外,仲有墊底既蒜蓉粉絲😋又鮮又激蒜香,非常入味!不過略嫌鹹左丁丁🤏🏻·韓川燒肉拼盤 ❙ +$50有齊豬、牛、雞任君選擇😙其中最喜歡豬,點啲燒汁,生菜包住食,減膩又清新·芝土年糕3粒熱焫焫既炸物實唔會差,綿糯軟熟😚微微拉絲,令人興奮·一口芝士6粒一口一粒芝士波,鹹香得黎唔會膩,細細粒唔覺意就會食多左🤣·蜜糖芥末炸雞 ❙ +$20一向偏愛有骨既炸雞😌雞翼及雞鎚總共十幾件,雖然影相好一陣子但依然外脆內嫩,勁多肉汁好juicy😉蜜糖芥末醬非常惹味,我本人覺得必食~·牛肋骨湯配珍珠飯職員拎到埋黎啲香味衝入我鼻窿😘牛肋骨其實無骨,似牛腩多,肉質已經炆得非常軟稔,仲有唔少配菜,餸飯係無敵😍·韓國有汽特飲蜜桃味·韓國有汽特飲白葡萄味😆食完啲重口味既野,飲返罐有汽水果特飲鋸晒啦⍥ 單點:·鹽燒虎蝦(2隻) ❙ $88🤭虎蝦比我想像大隻,蝦殼好易剝,蝦肉又夠彈牙·芝士牛油燒帶子(2隻) ❙ $88呢個係不敗之作,帶子燒得岩岩好,輕易起肉,面頭海量芝士,好香好香🤤·韓式炸餃拼盤 ❙ $68拼盤岩晒貪心人士😏泡菜餃、粉絲餃、雞

⍥ 韓川二人餐 ❙ $568

·真露焗蜆

·韓川燒肉拼盤 ❙ +$50

·芝土年糕3粒
熱焫焫既炸物實唔會差,綿糯軟熟😚微微拉絲,令人興奮

·一口芝士6粒
一口一粒芝士波,鹹香得黎唔會膩,細細粒唔覺意就會食多左🤣

·蜜糖芥末炸雞 ❙ +$20

·牛肋骨湯配珍珠飯

·韓國有汽特飲蜜桃味
·韓國有汽特飲白葡萄味
😆食完啲重口味既野,飲返罐有汽水果特飲鋸晒啦

⍥ 單點:

·鹽燒虎蝦(2隻) ❙ $88
🤭虎蝦比我想像大隻,蝦殼好易剝,蝦肉又夠彈牙

·芝士牛油燒帶子(2隻) ❙ $88

·韓式炸餃拼盤 ❙ $68
拼盤岩晒貪心人士😏泡菜餃、粉絲餃、雞皮餃各兩隻,最得我歡心係雞皮餃!!炸到激脆🤓少少油膩感,不過好食就值!

·鮮蘆薈汁 ❙ $18
·2%蜜桃水 ❙ $18
解膩兼透心涼,要飲返罐冰凍飲品先岩數🤪

• 蜜糖芥末炸雞
  • 牛肋骨湯配珍珠飯
喺烏冬湯麵入面見到有頭髮 同個戴眼鏡嘅男店員反映攞走左碗麵 隔幾分鐘後 乜都無講 就淨係攞返同一碗加左少少湯嘅麵出來嗌買單(同樣店員)好多次之後先講話喺出面買單竟然打算收返我全數(果碗湯麵食左兩淡就見到頭髮 之後就無再食)然後仲同我講話果個唔係頭髮 而係帶子嘅殼甩出來嘅???如果係真 咁點解唔喺攞返碗麵上來嘅時候解釋返?叫佢退返碗烏冬嘅錢 竟然唸住話「呢個我決定唔到」就算數要去到我demand佢同其他同事傾下 搵左另一位同事先肯退返碗烏冬嘅錢食物入面見到頭髮係一回事 但個店員真係太卸膊態度又差麻煩老細留意返員工嘅培訓
喺烏冬湯麵入面見到有頭髮 同個戴眼鏡嘅男店員反映
嗌買單(同樣店員)好多次之後先講話喺出面買單
然後仲同我講話果個唔係頭髮 而係帶子嘅殼甩出來嘅???
如果係真 咁點解唔喺攞返碗麵上來嘅時候解釋返?
叫佢退返碗烏冬嘅錢 竟然唸住話「呢個我決定唔到」就算數

食物入面見到頭髮係一回事 但個店員真係太卸膊態度又差
麻煩老細留意返員工嘅培訓
2024-06-19
$200 (Dinner)
2024-06-08 653 views
當日係同男朋友慶祝拍拖半年既日子,之前就係社交平台見過呢間餐廳既芝士熔岩炸雞,一直都未有機會試。今次終於有機會啦。整體嚟講,都算係一間唔錯既韓式餐廳。當晚3個人去食,我同男朋友叫左一個韓川2人套餐,媽媽就叫左一個雜菜石鍋伴飯食(最開心係餐牌有一個素菜飯)我同男朋友都食到超飽,仲要打包幾件炸雞第2日帶飯。整個2人餐包括以下:1.真露焗蜆2. 韓川燒肉拼盤(豬+牛加+雞)3. 芝士年糕(3件)4.一口芝士(6件)5.牛肋骨湯配珍珠飯除左叫一個2人餐,我地另外再加錢叫左一個芝士熔岩炸雞至於媽媽食既就係雜菜石鍋伴飯

我同男朋友都食到超飽,仲要打包幾件炸雞第2日帶飯。
整個2人餐包括以下:
1.真露焗蜆
真露焗蜆
2. 韓川燒肉拼盤(豬+牛加+雞)
韓川燒肉拼盤(豬+牛+雞)
3. 芝士年糕(3件)
芝士年糕
4.一口芝士(6件)
一口芝士
5.牛肋骨湯配珍珠飯
牛肋骨湯配珍珠飯
除左叫一個2人餐,我地另外再加錢叫左一個芝士熔岩炸雞
芝士熔岩炸雞
至於媽媽食既就係雜菜石鍋伴飯
2024-05-22
$210 (Dinner)
Celebration
Anniversary
真露焗蜆
韓川燒肉拼盤(豬+牛+雞)
芝士年糕
一口芝士
牛肋骨湯配珍珠飯
芝士熔岩炸雞
2024-05-01 812 views
第一次黎食~ 價錢正常叫左個泡菜豆腐湯,韓式菜包五花腩,芥末蜜糖炸雞泡菜可以refill, 個個都好有禮貌。炸雞雖然有骨 但個醬好味,有驚喜!泡茶豆腐湯唔會好辣,中規中矩。兩個人食左3百幾蚊😋
第一次黎食~ 價錢正常
叫左個泡菜豆腐湯,韓式菜包五花腩,芥末蜜糖炸雞
泡菜可以refill, 個個都好有禮貌。
炸雞雖然有骨 但個醬好味,有驚喜!

泡茶豆腐湯唔會好辣,中規中矩。
兩個人食左3百幾蚊😋
生菜五花腩
2024-05-01
$150 (Dinner)
生菜五花腩
2024-02-21 1262 views
朋友為我慶祝生日,我們選了位於旺角女人街的韓川食晚飯。雖說是韓國菜,餐牌上比較有韓食feel的就只有韓式炸雞、菜包五花腩及泡菜火鍋。時令生蠔🦪(6隻),蠔肉不算肥美飽滿,但亦不會太瘦削。肉質爽脆,微微鮮甜,海水味較突出。三味山炸雞,辣醬、芥末醬及糖粉三種口味混然而成,入口微甜之中帶點微辣,還有芥末香,滿足味蕾!單骨雞翼方便食用,炸得夠脆,又能保持肉汁,好吃!真露焗蜆,即焗蜆之中加入韓國燒酒,蜆的份量適中,粒粒飽滿。烹煮後,酒精已揮發,蜆肉入口不會好重酒味,而是微甜並帶點蒜香。墊底的韓式粉絲夠煙韌吸味,吸盡整盤焗蜆的精華。焗釀蟹蓋,細細隻蟹蓋釀得滿滿的,面層鋪上芝士去焗,芝味十足!餡料肉質彈牙,帶有些少蟹肉,嚐到蟹味!溫泉蛋帶子芝士湯烏冬,配料除了帶子外,還有溫泉蛋、鳴門卷及蕃茄。烏冬以熱石鍋盛載,保持熱度。烏冬面層加上香軟的Mozzarella cheese,奶白色的芝士湯底香濃,和朋友分享來吃,不會太膩。烏冬彈牙有嚼勁,帶子大隻,肉質爽口!雖然今餐有一半菜式都不是大路韓食,但食物好吃就足夠啊!
時令生蠔
三味山炸雞
焗釀蟹蓋
溫泉蛋帶子芝士湯烏冬

雖然今餐有一半菜式都不是大路韓食,但食物好吃就足夠啊!
2023-11-19
Type of Meal
Dinner
時令生蠔
三味山炸雞
焗釀蟹蓋
溫泉蛋帶子芝士湯烏冬
2024-02-04 935 views
又來和男朋友餐廳探險!今晚食左個好正的BBQ燒肉拼盤。今日的主食係呢個甚有看頭的帆立貝芝士烏冬!($98)男朋友試左都覺得無叫錯。我就要左個平dd的肥牛烏冬($79)我自己就覺得個湯溝稀左d芝士,而且個味無我想像中咁濃郁,好食。但都不過不失。食到咁上下我環顧周圍客人,有d叫左炸雞,有d叫真露蜆,我地都無執輸叫左個比較經典的韓川燒肉拼盤。呢個都係今晚高潮所在呀~(笑)他上燒肉前比了一盤四個醬汁同配料,有燒肉汁,黃芥末,蒜片同洋蔥片/粒。燒肉仲配左生菜同拑子,剪刀。可以比你剪開d肉夾生菜同配料食。d肉大家都食到炭燒烤的味道,點埋燒肉汁同自助落的韓式BBQ醬,一流呀!!♡之後我地其實仲叫左串羊肉意思意思下($18)有上孜然粉,少少韌,但都幾惹味的。
又來和男朋友餐廳探險!
今晚食左個好正的BBQ燒肉拼盤。

今日的主食係呢個甚有看頭的帆立貝芝士烏冬!($98)
男朋友試左都覺得無叫錯。
我就要左個平dd的肥牛烏冬($79)

之後我地其實仲叫左串羊肉意思意思下($18)
有上孜然粉,少少韌,但都幾惹味的。
2024-02-03
Type of Meal
Dinner
  • 溫泉蛋帶子芝士湯烏冬
  • 韓川菜包五花肉
見到佢張poster啲芝士拉哂絲勁邪惡,好似好正咁。估佢唔到中哂伏。烏冬完全冇芝士味,夾上嚟亦完全拉唔到絲,好失望。烏冬口感正常,唔會話好淋。肥牛量唔算少,整體黎講質素比大學canteen 好食。可惜價錢要八十幾蚊。

2024-01-30 622 views
2人餐飽到傻😂同叔叔兩個人都食唔哂🤢大大塊五花腩,有個熱爐一齊上枱,唔怕擺凍左,肉質唔會太硬,亦都唔會整到好乾。跟埋生菜、蒜、洋蔥、醬料,可以自己diy「菜肉包」,想夾咩就夾咩😏真露焗蜆,蜆既數量都好多~啲肉都好有肉,下面仲有粉絲墊底,吸哂啲蜆味、蒜味同酒香,好好食~蜜糖芥末炸雞超多件,有成差唔多14件左右,有單骨雞翼,有雞搥,蜜糖芥末醬超多,隻隻都有醬😝牛肋骨湯,清清地幾好飲,牛唔會好韌,仲配埋白飯,真係飽到食唔哂😵‍💫仲有啲小食,炸一口芝士,炸芝士年糕,正常發揮😗
2人餐飽到傻😂同叔叔兩個人都食唔哂🤢

仲有啲小食,炸一口芝士,炸芝士年糕,正常發揮😗
有冰水提供,同埋有前菜(泡菜同埋酸蘿蔔)叫左串燒和豆腐泡菜鍋,但是發現它們的味道都不正宗。味道完全沒有泡菜的風味,而是以番茄為湯底,而且還不辣。最搞笑的是,這味道完全不像前菜中的泡菜味道。🙈🙈🙈 另外,仲叫左大醬五花腩鍋,但是它也沒有明顯的大醬味。都係類似麵豉湯咁。。。雖然有很多肉,但是肉煮得很硬,口感一般,很薄,吃起來像是在超市買的冷凍豬肉片。舖頭而家做緊promotion贈送豬肉丸串燒,味道不錯,店舖客人都唔少,可能是正值促銷吧音樂係韓文歌,還好。
有冰水提供,同埋有前菜(泡菜同埋酸蘿蔔)

音樂係韓文歌,還好。
2024-01-27 540 views
電視loop住韓國國內嘅餐廳處理食物嘅片段,好roar個種,勁影響食慾前菜醃蘿蔔唔夠酸正正常常啦,泡菜難食,好少食到唔好食嘅泡菜 真係勁豚肉芝士蓋飯:上菜時蛋黃唔知咩事,成兜嘢得芝士味,仲要唔香,豚肉份量極少,冇醃過嘅白烚雪藏豬肉味,其餘拌菜算正常啦,但整體好冇口感炸魷魚圈:炸衣全離,合埋眼食唔知食緊魷魚,冇魷魚味,口感極奇淋,唔煙韌,多數攞現成貨辣味炸雞:百分百肯定現成貨,同m記/cp雞翼口感完全一樣,但賣緊我新鮮炸雞嘅價錢…辣汁不知所謂,得死辣,食唔到其他味,落埋啲cheap辣椒粉,平時食快餐俾你任攞個種食完嬲到震 完🤦‍♂️

食完嬲到震 完🤦‍♂️