2023-07-18
厚福館 (黃埔天地) (紅磡)📍紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9號舖💁🏻♀️話說我地講咗好幾月想買隻長腳蟹🦀番黎自己嘆,但一直都唔逢時📅,貴得黎又唔夠大隻,所以呢個計劃擱置咗! 但想食蟹嘅心就一直都咁熾熱😅🤭知道厚福館出名食水晶蟹,仲要有18 種烹調方法揀!所以我地就咗順便打個邊爐!🦀🍲🦀水晶蟹 $888👍🏻餐廳可以提供18 種烹調方法,炒、焗、蒸都有!不過炒同焗都要收額外加工費 $100。💰🥚🐣而我地就揀咗個最能夠突出水晶蟹本身鮮味嘅方法 「招牌雞油花雕蛋白蒸」再加$20配烏冬底!🍜🤤果種鮮甜啖啖肉完全滿足咗我地想食長腳蟹嘅欲望!蟹肉好有彈性而且又甜,加埋個雞油花雕味再更加提鮮!所有精華都集中咗係個蟹蓋蟹膏位置,加埋個烏冬係非常明智,所以精華完全掛晒喺烏冬上面!十個滿足!下次會想加兩份烏冬底添呀!🍲另外,我哋都order咗啲配料打邊爐。🦐鮮蝦滑 $88鮮蝦比較佔咗大部份,所以都非常彈牙!🥟厚福餃子拼盤 $68成個拼盤總共有四款,每款兩粒。分別有:自製韭菜餃、自製雲吞、新鮮魚皮餃、黃金蟹粉餃大部份都係餐廳自家製,個餃子皮係比較煙靭!即炸脆響鈴卷 $48總共有6 條!真
📍紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9號舖
🦀水晶蟹 $888
🍲另外,我哋都order咗啲配料打邊爐。
🦐鮮蝦滑 $88
鮮蝦比較佔咗大部份,所以都非常彈牙!
🥟厚福餃子拼盤 $68
成個拼盤總共有四款,每款兩粒。
分別有:自製韭菜餃、自製雲吞、新鮮魚皮餃、黃金蟹粉餃
大部份都係餐廳自家製,個餃子皮係比較煙靭!
即炸脆響鈴卷 $48
總共有6 條!真係即叫即炸,上到枱嘅時候仲熱辣辣
非常香脆可以直接放入口!
放湯亦可以,3秒得架啦!
🐠鮮脆肉鯇魚片腩 $78
一碟有5 條,厚切!
🐷鹿兒島黑豚肉 $88
肉質係幾甜嘅!
🍻酸梅湯 $38
大概係兩個支裝嘅份量,叫一渣係最抵飲!