2020-01-21
別出心裁越式小店~~~餐廳名稱:DK1885 (灣仔)餐廳地址:灣仔譚臣道29號樹發樓地下~~~收工同大舊去咗搵餐廳食晚飯 由金鐘行到灣仔行行下見到呢一間個名非常得意嘅餐廳 叫做dk1885 雖然我地孤陋寡聞 唔明咩意思 但個名好似好型咁 所以我地就揀左佢黎食晚餐😁~~~餐廳唔算好大間 不過裝修幾雅致 整潔潔潔咁 坐得幾舒服 坐低之後我哋就分別叫咗幾樣野 包括有北正宗牛肉湯河 椰汁喇沙葉煮蜆 北越街頭燒鵪鶉 同埋蓮藕心鮮蝦沙律😊~~~我哋傾左一陣計之後 蓮藕心鮮蝦沙律就送到黎啦 呢個沙律材料有薄荷葉 蓮藕心 青瓜 花生碎蕃茄仔 沙律菜 同大蝦 食落酸酸甜甜好清新 蝦肉好彈牙 整體作為開胃前菜非常適合😁~~~椰汁喇沙葉煮蜆:椰汁味非常香濃 上面仲有啲椰肉喺度 加埋新鮮嘅蜆肉 令人欲罷不能 差啲想連個碗都食埋😋~~~北越街頭燒鵪鶉:鵪鶉非常嫩滑 細細隻有啲似燒乳鴿 味道調得啱啱好 甜甜地鹹鹹地 好特別 整體好有驚喜 加埋特調嘅酸甜醬汁 食落別有一番風味😊~~~北正宗牛肉湯河:牛肉彈牙 牛丸多汁 湯河米味好重 加埋濃郁嘅牛肉湯底 整體不錯 雖然唔知佢究竟正宗定「北正宗」不過總之好食就得啦!
~~~
餐廳名稱:DK1885 (灣仔)
餐廳地址:灣仔譚臣道29號樹發樓地下
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高)