2007-12-17
歌賦街一向出名多食,由街頭食到街尾都要花上一段日子,今次終於試到街尾依間餐廳。其實大早前我已經想試依間鋪,但次次去到見到佢大排長龍就已經望而卻步,上次佢經理留張卡片俾我,於是今次趁朋友生日要請食飯,我就特登訂定。本來我一直以為佢唔夠位係因為鋪頭細,但原來佢裡面係別有洞天,除地面外仲有閣樓成層。第一樣值得讚係佢訂係真係有留俾顧客,唔會要人再等位,以佢咁好生意講肯堅持依樣都算難得。午市餐牌食亦都好吸引,不但止款式多,而且普遍價錢唔貴。今次朋友叫煎鱸魚,而我就揀天使麵,前者肉質口感不俗,而且火喉控制得當,後者個汁亦都做得唔錯。餐湯係火腿忌廉湯,綿得真係有火腿味,唔係一般罐頭同急凍貨色。而餐後仲有喱同餐飲附送,埋單幾十蚊唔收加一真係幾抵。臨走服務亦值得加分,由樓上下來到出門口,從經理到廚房傳菜都會講多謝同再見,店員訓練度可以話比得上大酒店。