2024-04-15
1980 views
今晚老公朋友請食飯, 我們四大兩细一行六人晚上7時許到觀塘APM利苑酒家吃晚飯!本想今天是星期六,晚市應該會旺場,但行到入酒樓,晚市客人不多,疏疏落落,可能又因為好多港人北上,再加上利苑也是一間中上食府,所以晚市情況也一般!但對於我們這班願意撐港消費的食客來說,也是好事! 服務週到啲,環境寧靜啲,坐得舒服啲! 我們當晚叫了幾個餸, 有北京片皮鴨二食 (炒鴨子鬆包生菜), 双冬炆海星斑,鳳梨咕嚕肉,薑蔥焗粉絲海蝦煲,啫啫唐生菜,原盅燉湯。 **燉湯又香又濃:佛手瓜燉豬展,原汁原味,飲落口好暖心! **即燒片皮鴨:肉鮮皮脆,餅皮很薄,但份量略為少一點;而青瓜條和京蔥扎都係得6舊,好矜貴!**炒鴨子鬆包生菜:鴨子鬆連馬蹄粒和秘製醬料一齊炒,可口惹味,用來包生菜一流!**双冬燘海星班,用苦瓜來燘,味道不錯,苦瓜又燘得好入味,而且有好多件斑腩!**薑蔥焗粉絲海蝦煲:粉絲和海蝦的份量較少,但薑蔥味道OK!**啫啫唐生菜:煮出來熱辣辣香噴噴,非常惹味,但份量也是偏少!**鳳梨咕嚕肉:味道一般,而且咕嚕肉肉質比較鞋口,唔鬆軟,略為遜色!食完正餐,當然要食甜品啦! 我們點了:擂沙湯圓,蛋白杏仁茶,金
**燉湯又香又濃:佛手瓜燉豬展,原汁原味,飲落口好暖心!
食完正餐,當然要食甜品啦! 我們點了:擂沙湯圓,蛋白杏仁茶,金絲脆麻花! 小妹推介以上3款甜品是必食之選,Oishi!!
* 擂沙湯圓,皮薄餡多,又不會太甜,好好味!
* 蛋白杏仁茶,真材實料,無得頂,好滋潤呀!
* 金絲脆麻花,即叫即炸,香脆鬆化,再淋上蜜糖,正!
總括而言,利苑酒家的食物質素和味道都算不錯,員工服務也很好,但小菜份量偏細! 至於甜品方面,口感一流,甜度恰好,是小妹至愛之選!