咁啱朋友俾左幾張海港城餐飲coupons我,諗住出去食下貴野啦,但個日已經係啲coupons嘅過期前一日,想食嘅間間都full booking,仲要連walk in都唔俾。見到呢間有人排就排下啦,等左30分鐘就入得。呢度對住個無敵大海景,自然光透入黎營造左一個好開揚嘅感覺。週末呢度淨係提供brunch menu,咁相對平日嘅lunch menu貴百幾蚊左右,不過就多一個course。呢度係食松露嘅專門店,所以每一道菜都會有松露嘅成份。我哋前菜分別叫左一個香煎鵝肝同埋巴馬火腿配無花果。呢两樣都係要另外加錢的。佢嘅鵝肝好肥美,仲要好香油脂味,一放入口啲油就咇晒出嚟,口感都好滑。為左中和油膩感,佢仲配左用紅酒燴嘅蘋果喺旁邊,爽脆嘅口感同酸甜嘅味同份鵝肝形成好大對比,但正正係咁先至夾得天衣無縫。巴馬火腿同無花果都係用左同一set formula去配搭,巴馬火腿嘅咸香同咬勁夾無花無果嘅清新同柔軟,又係一個絕配。作為前菜,兩樣都係運用左水果嘅清爽打頭陣,設計滿分!餐湯我哋都揀左松露牛肝菌濃湯,佢個湯打得好滑同埋好重蘑菇香味。如果成碗都係啡色視覺上冇咁好睇,餐廳仲專登喺面打左一層白色嘅泡泡,即刻靚仔

香煎鵝肝.紅酒蘋果.野莓醬.松露
意大利風乾火腿.無花果.松露

餐湯我哋都揀左松露牛肝菌濃湯,佢個湯打得好滑同埋好重蘑菇香味。如果成碗都係啡色視覺上冇咁好睇,餐廳仲專登喺面打左一層白色嘅泡泡,即刻靚仔哂,擺盤上都冇少花功夫。
牛肝菌濃湯.松露

反而去到主菜就有啲失望,我叫左澳洲m6和牛三文治,原本喺我腦海入面想像嘅係厚切嘅和牛啦,點知原來係碎到冇得再碎嘅牛肉片,上到黎我仲以為佢上錯左添,仲要两塊包燒燶到黑哂,360度點影都救唔到個種黑。食落個包係幾脆嘅,不過燒到咁唔脆都難。仲要啲肉缺乏肉汁,本身醬汁又唔多,搞到成舊野都好乾,仲要配菜係幾塊薯片,乾上加乾。
澳洲m6和牛三文治.松露蛋黃醬.焦糖洋蔥.松露
另外一份就叫左牛扒,又係澳洲m6和牛,好普通,唔值得專登加錢叫。
澳洲m6和牛西冷.松露

個日嘅甜品係朱古力慕絲,上面有啲果仁咁,甜到我食左一舊就停左手。

雖然佢每碟菜都有片幾片松露上碟,但作用唔大,只係視覺上見到有松露,味覺上就唔係好感覺到。用完coupons最後埋單都要千幾蚊,如果正價食更加唔抵。
2020-09-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$600 (Lunch)
Dining Offer
Coupon