2020-12-21
大公館集團旗下有經營中菜、日菜、多款菜式,旗下中菜萬慶軒一向以會所式經營,更曾經獲得「米芝蓮指南」推薦🧞♂️今次朋友帶我去食晚飯,強烈推薦一定要試個黃酒煮雞,佢上次食完超級回味🧚朋友一早點左菜,除左黃酒煮雞,小菜主食甜品都叫埋,有埋個menu,好細心清晰🧞♂️座位都好闊落,唔會好似酒樓咁嘈吵,可以同朋友靜靜咁食飯傾偈,尤其適合商務午餐/晚餐🧞♂️第一道菜係 桂花黑醋脆鱔,賣相超級精美,盤龍脆鱔咁上枱,灑上少許芝麻和菠蘿,相當吸引。職員會好貼心咁幫將鱔剪成一嚿嚿,方便客人進食。鱔入口酥脆,外脆內軟,配合菠蘿酸酸甜甜好開胃。第二道菜就係最期待嘅花膠野菌黃酒煮雞,一端出已經聞到黃酒嘅香味!先飲一啖湯,味道好濃郁,入口唔會話好重酒味🧛♂️ 花膠好厚實,唔會炆到好淋,比較有咬口,充滿膠質。雞吸收晒黃酒嘅精華,好juicy嫩滑。飲用後感覺成身暖笠笠,冬天食真係好味又滋補🧚♂️薑米酒炒芥蘭份量好多,始終都係冬天芥蘭最當造。梅菜王圍蝦叉燒炒飯好大碟!炒飯金黃色,粒粒分明,夠乾身有鑊氣。蝦好爽口,再埋梅菜甜甜地豐富左個味道🧝♀️本來已經食到好飽,但見到傳統中式甜品- 芝麻卷真係好懷舊阿!入口煙韌唔痴牙,
薑米酒炒芥蘭份量好多,始終都係冬天芥蘭最當造。
本來已經食到好飽,但見到傳統中式甜品- 芝麻卷真係好懷舊阿!入口煙韌唔痴牙,芝麻香濃郁但係好清爽,我諗出面都好難再食到咁出色嘅芝麻卷🧞♂️ 蜂蜜黑糖糕都好綿密煙韌,又係一道功夫菜,如果黑糖味再重啲會更好!