2024-10-15
位於上環嘅 SOW,將東西方風味完美融合,無論係菜式的創意定係味道嘅層次,都令我好有驚喜。Tapas 叫左賣相好靚嘅月見免治雞肉三食(大阪燒,燒月見,避風塘),冇諗到免治雞肉可以三種唔同嘅煮法出現咁特別。我特別欣賞避風塘味,脆口嘅蒜酥同辣椒,口感香脆辛辣,好有層次。最令我驚喜係西班牙乳豬,之前去葡萄牙餐廳食過一直念念不忘,估唔到今次仲好食。外皮烤得好酥脆,肉質充滿左油脂香氣,配上微酸醬汁,但又唔會過於油膩。俄式牛柳鵝肝煲仔飯將東方嘅煲仔飯同西方的牛柳鵝肝結合,創意十足。牛柳又軟又嫩,鵝肝汁入口即溶,最重要係佢嘅飯焦竟然係香脆,我真係好欣賞。最近迷上左開心果甜品,食埋朱古力心太軟配開心果雪糕簡直係完美嘅句號。開心果雪糕口感順滑,同朱古力的濃郁相得益彰,甜而不膩,實在令人回味無窮。兩杯Mocktail Jojo Tea同Pancoya,都好有個性同層次!如果你搵緊一間兼具創意同美味的餐廳,SOW 絕對值得一試。