2019-07-10
為食團又係時候出動喇,今日我哋做足功課,已經鎖定咗旺角嘅一間新開嘅點心鋪頭,叫做點心廊,因為之前都見到佢有一個點心拼盤非常靚,真係打卡神物,所以就要過嚟試試。一入到呢間餐廳,裝修都幾華麗,我哋坐卡位都非常闊落同舒服一坐低就問我哋飲乜茶,職員馬上就推介我哋試下佢哋嘅桂花烏龍茶,飲落嘅桂花味非常突出,亦有淡淡嘅烏龍茶味,有別於一般茶樓飲到嘅茶,非常推介。點心嘅餐牌我哋都冇乜研究,因爲我哋淨係想叫創意點心拼盤,$198就可以試曬呢度大部分嘅招牌菜,另外再叫左個蒸飯同一個叉燒包。創意六式拼盤。拼盤賣相非常浮誇高雅,精緻嘅點心籠載住蝦餃同鳳眼餃,另外仲有一疊合共八件嘅點心。可以話係每一件點心都有佢嘅賣點,金箔,海膽,鮑魚,燕窩,啤梨等等,果然係有精心設計過,賣相的確係滿分嘅。金箔蟹粉墨汁鮮蝦餃。固然我係第一次食黑色嘅蝦餃,蝦餃外皮用咗墨魚汁製成,墨魚汁都幾香,咬落去充滿蟹粉,加上落埋金箔,外型非常靚仔,十分推薦。海膽鳳眼餃。你可以當成一隻相對普通嘅水餃,但上面放咗兩片海膽,濃郁嘅海膽味令到成個水餃都好好食,亦係推薦。原隻鮑魚雞粒酥。我個人就覺得最好食系呢件,鮑魚非常入味同淋身,鮑魚下面有些少嘅肉
一入到呢間餐廳,裝修都幾華麗,我哋坐卡位都非常闊落同舒服
創意六式拼盤。
金箔蟹粉墨汁鮮蝦餃。
海膽鳳眼餃。
原隻鮑魚雞粒酥。
我個人就覺得最好食系呢件,鮑魚非常入味同淋身,鮑魚下面有些少嘅肉粒同醬汁,酥皮都好鬆脆,呢件真係不得了。
黃金啤梨鹹水角。
呢件主打賣相,食落味道正常好食嘅,可以當作為迷你嘅鹹水角。
黑白芝麻流心煎堆仔。
咬開左個煎堆都有好澎湃嘅黑芝麻餡,作為甜品都算唔錯。
一口燕窩蛋撻。
燕窩堆到成座山咁高,咬落有淡淡嘅燕窩味道,呢個同樣都係食埋相同食矜貴嘅感覺。
竹炭叉燒包。
同場加映,黑色嘅竹炭叉燒包,重點系竹炭包非常鬆脆,配住叉燒餡料嚟食很好食,都係推薦。
沙薑北菇蒸滑雞飯。
呢個雞飯就相對普通的,賣點冇上面嗰啲點心咁犀利,但都係合格有餘嘅。
總結,餐廳環境華麗,點心有創意有特色,盡顯奢華,絕對啱曬啲打卡嘅朋友,同時創意點心嘅質素非常高,大部份有深刻嘅印象同好食既,絕對係誠意之作。