2013-10-20 1185 views
第一次寫食評,揀左廚魔嘅MC Kitchen,因為實在令人有驚喜晚飯一早兩星期前訂檯,雖然地方不太寬敞,但有高樓底,增加空間感,都唔會感覺太擠逼。我同Mr. Choco 分別叫左兩個set, chef menu & tasting menu, chef menu 有9個course , tasting menu 有6 個course, 可以試多啲種類麵包配上中式醬醋,感覺新鮮,但味道不太突出第一道菜係冬陰公蠔,大廚將冬陰公味道個做成三文魚子的外型,十分討好,配搭新穎,味道唔錯,生蠔如海水味再濃一點,更好。跟住係iberico ham 配porcini 菇味韓式粉絲,再加tomato foam型,粉絲彈牙,菇味ok, 整體感覺蠻好,但iberico ham 份量實在太少,創意十足。Mr Choco 嘅Hamachi 魚生,非常鮮味,清新。但接下來嘅鵝肝臘味飯,仲以中式砂窩上,冇鵝肝同臘味飯嘅肥膩飽肚,但整個味蕾卻充滿著兩種濃烈而平衡嘅味道,好適合擔心膽固醇過高嘅香港人,必試推介。我嘅香味牛肉清湯附上金箔,清湯隨後加上,雖然份量唔多,牛肉非常嫩滑,湯底牛肉味醇厚,創意分不高,但係一道實而不

麵包配上中式醬醋,感覺新鮮,但味道不太突出

我嘅香味牛肉清湯附上金箔,清湯隨後加上,雖然份量唔多,牛肉非常嫩滑,湯底牛肉味醇厚,創意分不高,但係一道實而不華嘅菜式。

天婦羅配魷魚,外觀吸引,味道不錯,但冇太大驚喜。

Mr. Choco 嘅chicken risotto, 係全晩另一至愛,中式龍崗雞味意大利飯,雞肉嫩,飯又煙韌,十分配合。接下來四川龍蝦更不用多說,龍蝦肉新鮮,生熟程度拿捏得十分準確,四川醬汁味道適中,更能帶出龍蝦鮮味,必試。

我嘅蝦米油自家製麵條配紅蝦,每樣材料都好新鮮,蝦米油味道醇、濃,紅蝦大又甜,肉質彈牙,更配上一小壺蝦米油,方便食客再加添於麵條,十分窩心,值得讚賞。最後上嘅鴿肉即場比下去,無論味道及賣相,都比以上略為遜色,美中不足丿。

最後的甜品都非常精彩 - mooncake gelato, 本人不太愛吃月餅,怕它的肥膩,甜及膽固醇高,但係有蓮蓉味嘅雪糕,就大大不同了,軟滑冰凍嘅月餅,食多幾個都唔怕

Porcini vermicelli
Lap Mei Fan