2021-03-03 898 views
今日行經朗豪坊,見到「燈籠滷味」開了分店在此,便馬上去電家中大廚,我今晚加餸。就這樣點了幾款食物外賣回家跟家人分享。滷味-蹄膀 鴨胗 白蘿蔔 甜不辣($53)餸菜好多選擇,我就選了幾款來試。這間的滷味是下單後才加熱餸菜和滷水醬汁給你,絕對不會讓你食到凍冰冰的,真直得加許。滷水汁不會太咸,蹄膀肉質扎實,豬皮滑溜,又不油膩。鴨胗爽口不會硬。白蘿蔔十分入味,清甜又冇渣。甜不辣吸收了滷水的味道,咬下去煙煙韌韌,是一款吸收醬汁的好食材。麻辣香滷豬耳朵($44)這個不得了,滷水豬耳朵,口感爽脆又煙韌,再混入麻辣醬汁,又有麻椒香麻味,醋的微酸,再加上蒜頭和香菜,真是十分惹味。我食完豬耳後,還不捨掉了醬汁,再自己煮多碗麵條來撈食,真係好食到汁都撈埋。芋泥肉鬆人氣爆漿葱抓蛋餅($48)另加玉米($6)平時食過的蛋餅都是咸食,誰知點的芋泥是甜的,再配上咸酥肉鬆和爽口粟米,味道甜中帶咸,芋泥棉蜜軟滑,夾在蛋餅內,又好味又有驚喜。惹味塔香鹽酥雞($46)雞肉外層沾上薄薄脆粉炸得金黃色,咬下香脆酥口,再加上炸過的九層塔的香味,真係有回到台灣的感覺。台式香蒜腸($30)香腸甜甜香香又有肉味,切成薄片再併上蒜片一起

滷味-蹄膀 鴨胗 白蘿蔔 甜不辣($53)
滷味

蹄膀

鴨胗

白蘿蔔

甜不辣

麻辣香滷豬耳朵($44)
麻辣香滷豬耳朵

芋泥肉鬆人氣爆漿葱抓蛋餅($48)另加玉米($6)

芋泥肉鬆玉米蛋餅

惹味塔香鹽酥雞($46)
惹味塔香鹽酥雞

台式香蒜腸($30)
香腸甜甜香香又有肉味,切成薄片再併上蒜片一起食增添不少台式風味。

台式香蒜腸

今晚食完這餐台式小食,真係可解我想台之苦。
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
滷味
蹄膀