2017-01-09 133 views
Bari-uma拉麵已經唔係第一次食,之前都食過一、兩次,印象都幾好,所以見唔知食咩好就走左黎食拉麵。上次食左豚肉拉麵,記得啲肉好大舊,啖啖肉。今次就試下其他款式嘅拉麵。首先,我叫左個醬燜雞玉子拉麵。拉麵有得簡硬/軟麵,仲有得少油,少蔥等選擇。睇落白白嘅湯底好似好清,其實好濃郁。上面有兩塊厚厚嘅雞,流心蛋,蔥,炸蒜等配料。一飲個湯底已經覺得好正,比想像中更加濃郁。雞肉好厚身,一般嘅拉麵店好似麵係薄片。而且雞肉煎過黎,令到更加香口,夾埋啲雞皮同啲油脂一齊食味道好好。雞肉嘅肉質都好滑,應該係雞腿嘅位置。流心蛋都做得唔錯。流心蛋中間好流心,咬落去啲蛋黃慢慢咁流落黎,配埋麵同湯底食好夾。另外,炸蒜,蔥得配料麵令拉麵更香,增加口感,配合得好好。我覺得比我上次食嘅豚肉更值得推薦另外仲叫左個豚肉撈麵。呢個好似係新野,感覺上幾特別,於是就叫左個黎食。麵上有豚肉,蔥花,紫菜,洋蔥絲,青瓜同有半熟蛋,材料都幾豐富。撈埋一起食主要食到係蔥油味,仲有豚肉油嘅味道,配埋蔥花,十分香口。豚肉切成一粒粒,肉質軟滑,咬落去就碎咁,脂肪分佈平均,係唔錯嘅豚肉。整個麵都係好香口,想一啖接一啖食落去。另外,我地仲叫左個辛口
醬燜雞叉燒味玉拉麵
豚角野菜蔥油撈面
整個麵都係好香口,想一啖接一啖食落去。
辛口燒餃子
另外,我地仲叫左個辛口餃子。我地本身以為少少辣,點知比我地想像中辣好多!外皮煎到酥脆,配上蔥花同辣醬,好香好惹味。餃子皮都幾薄,同入面嘅肉比例都唔錯。點埋餃子汁,更加提味。
今次食左啲未食過嘅款式都唔錯,特別係雞肉玉子拉麵,而且價錢好合理,抵食之選,下次會再黎食。
$100 (Dinner)
  • 雞叉燒味玉雞白湯拉麵