一向都有聞說這間拉麵店,碰巧銅鑼灣分店新開張,有限時優惠無限追加溫泉蛋及麵餅,所以一行三人去試一試。下午2點左右,已經有20多人排隊,排了半個小時左右便入座,效率不錯。到落單時,問店員如果追加溫泉蛋是否同時在落單紙上剔選,店員二話不說取去我們手上的落單紙,並說會替我們追加。怎知,到拉麵到時竟然沒有任何溫泉蛋....之後我們詢問要追加時,她說追加會需等較長時間,我反問當初是她說會連同拉麵一起上,她回答很快會上。先吃著拉麵等,先嚐嚐湯底,湯底挺濃郁的,還可以,但朋友發現她的特別咸,我頓時心想:湯底是拉麵的精髓,為什麼可以差別那麼多又再嚐嚐麵,明明選了適中的硬度,但是麵卻煮太軟了,都沒了口感;比較好的只有叉燒,一半脂肪,一半肉,挺不錯的吃著吃著,又怎知,麵都吃完,蛋始終還未有,結果再問另一店員,又再等了差不多十分鐘,才成功追加到。而上桌的蛋都是凍的,都不用煮...不明為何需要等那麼長時間...吃之時候已經感受不良好,怎知結賬時更令人氣憤結賬時問一問店員可以用什麼付款,結果店員一句「問來都多餘」我們氣憤的結賬離開從此一定不會再光顧,食物質素不一致,服務態度奇差!優惠目的是吸引更多客人認識及光臨

....之後我們詢問要追加時,她說追加會需等較長時間
;比較好的只有叉燒,一半脂肪,一半肉,挺不錯的

吃之時候已經感受不良好
,怎知結賬時更令人氣憤
結賬時問一問店員可以用什麼付款,結果店員一句「問來都多餘」

我們氣憤的結賬離開

從此一定不會再光顧,食物質素不一致,服務態度奇差!

優惠目的是吸引更多客人認識及光臨,優惠期間理應服務更好,亦要保持食物水準。但如果做得那麼差,倒不如不要用優惠吸引客戶,反而趕走客戶

2018-09-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
2018-04-30 817 views
點單叫左沙津餃子,黎錯左沙津唐揚雞,個四眼阿叔侍應竟然話”咁你而家仲食唔食丫”好似我地得罪左佢咁。之後仲要高談闊論同佢地人講係我地麻煩要改單,(已經double check 左我地係剔左沙津餃子),到比錢果陣個收銀唔肯比我地對下張單,要先比錢再對單,當然我地堅持要睇左張單先啦,最後佢先至”飛” 張單比我地睇。。。除此之外,食物味道尚可,但係侍應嘅服務態度實在係不夠恭維

2018-04-30
$100 (Dinner)
2018-04-30 634 views
心情不佳時,吃好西也是一個減壓又自愈的好方法。未有時間出走去日本不要緊,來銅鑼灣吃碗日式拉麵,效果也不錯! 登龍街,有幾家日本拉麵店,霸嗎是人氣店舖,常見排隊人龍。門面設計極具特色,瓦頂、布簾、燈籠,都帶住點點和風!趟開門,坐在舖中的長枱,枱面簡潔,餐牌、點餐紙、餐具、調味品井井有條餐牌圖文並茂,一目瞭然。有蛋、無蛋、有紫菜、無紫菜,清楚明白!點餐紙可以點選麵的軟硬度、湯的油份、還可以少蔥或走蔥走筍,很仔細不過點餐紙設計仍有待改善,如是日鄰座兩位食客點了同一款拉麵,有人適中+少蔥+沙油、有人要軟麵+走蔥,就不知道可以怎樣在餐紙表達清楚各人的選項,結果還是要向店員講解/下單!難得午市有套餐可以加配飲品或小食,當然不會放過啦!點了$88 炙燒豚肉味玉拉麵配+$12 羽根餃子!餃子外有層薄薄的蛋/春卷皮黏著,賣相有特式,外皮非常脆口,配搭軟身的菜肉餃子,口感層次豐富,好吃!拉麵湯底較濃味,質感有少少傑,湯有味精,吃完有少許口渴!拉麵不錯好吃,豚肉半肥瘦,又淋又入味,炙燒外皮,使肉汁鎖定及肉質又脆又嫩更好吃!蛋,是半熟的,要一小口一小口的吃,才不會令蛋汁漏掉。

2018-04-27
$100 (Lunch)
2018-04-28 442 views
先唔講拉麵正唔正宗,總之我就好鍾意佢哋嘅雞肉叉燒拉麵,味道夠濃。但生客去過應該唔會返轉頭,皆因員工完全唔掂。每次,係每次嚟到嘅安排都係亂七八糟。完全唔夠伙記,收錢嗰個完全唔知佢想點,樣樣做下,無樣做得好,佢枱面笠笠亂,見到心都煩。佢唔識同客冷靜溝通,一味忟同亂,非常趕客。又控制唔到出面人龍,好多人都費事排就走。下午茶情況仲離譜,等40分鐘我都試過,聽佢D解釋只會越聽越火;每次嚟親都唔可能盡慶。簡單嚟講;服務不知所謂。
簡單嚟講;服務不知所謂。
2018-04-27 379 views
拉麵迷朋友極力推介霸嗎拉麵, 終於的起心乾排隊試吓佢!銅鑼灣返工既我, 1點放lunch直奔鋪頭, 但都係要排隊. 不過一個人食, 10-15分鐘左右就已經有位, 還好. 炙燒豚肉味玉拉麵          $88第一次食, 叫返個最基本既拉麵先. 飲咗啖湯先, 湯底好濃, 唔算太鹹, 結果忍唔住係咁飲個湯! XD麵我揀硬身, 所以質地一定啱食. 炙燒豚肉係亮點! 入口即溶既肥膏!因為燒過而變得更香口既豚肉! 好~正!味玉亦非常入味, 糖心程度又剛好! 整體份量亦唔錯, 基本上女仔一定食得飽~  羽根餃子          $8 (跟拉麵)因為跟拉麵太抵既原故, 又因為當時好餓, 所以追加咗個羽根餃子. 其實本人對餃子實在冇乜研究....只要唔係特別難食, 覺得度度都差唔多 ^^'只睇CP值, $8有5隻咁大隻既餃子, 真在好抵, 外皮脆脆, 新鮮熱辣, 幾好食!一個女仔食, 份量我覺得太多, 雖然我都食哂, 但下次都係唔好咁貪心!(其實加$8除咗餃子, 仲可以揀炸雞架, 但炸雞份量好似仲多, 一個人冇可能食得哂, 唯有等下次)結論: 果然, 拉麵迷朋友推介既係唔同啲! 納入最愛之一~
拉麵迷朋友極力推介霸嗎拉麵, 終於的起心乾排隊試吓佢!
不過一個人食, 10-15分鐘左右就已經有位, 還好.

炙燒豚肉味玉拉麵          $88
第一次食, 叫返個最基本既拉麵先.
飲咗啖湯先, 湯底好濃, 唔算太鹹,
結果忍唔住係咁飲個湯! XD
麵我揀硬身, 所以質地一定啱食.
炙燒豚肉係亮點! 入口即溶既肥膏!
因為燒過而變得更香口既豚肉! 好~正!
味玉亦非常入味, 糖心程度又剛好!
整體份量亦唔錯, 基本上女仔一定食得飽~

羽根餃子
 羽根餃子          $8 (跟拉麵)
其實本人對餃子實在冇乜研究....
只要唔係特別難食, 覺得度度都差唔多 ^^'
只睇CP值, $8有5隻咁大隻既餃子, 真在好抵,
外皮脆脆, 新鮮熱辣, 幾好食!
一個女仔食, 份量我覺得太多, 雖然我都食哂,
但下次都係唔好咁貪心!
(其實加$8除咗餃子, 仲可以揀炸雞架,
炸雞份量好似仲多, 一個人冇可能食得哂, 唯有等下次)

結論: 果然, 拉麵迷朋友推介既係唔同啲! 納入最愛之一~
2018-04-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$96 (Lunch)
羽根餃子
2018-04-26 121 views
日做夜做似隻狗,被人鬧仲要開口笑,做服務業就是訓練自己EQ,提昇抗逆力及轉化情緒能力……無奈,到午飯了,真的要吃好些治療下自己,這一間係日本旋風式吹過來的霸嗎拉麵,常常經過,成日被佢地又紅又大大隻日本字吸引,很想一試,幸好今次等了15分鐘,可以入座……woo,來自廣島的叉燒拉麵,一定要好好試味,看有無走樣……叫了特濃魚介魚乾豚肉拉麵,一上枱,魚濃湯已芬香樸鼻,呷一口湯,不會死咸又沒鲜味,有魚鲜及豬骨的精粹,好濃郁又入味,再試一口豚肉,不肥不瘦又吃出彈牙感,有似在山上吃山猪肉感,無得輸,配埋半熟蛋,好似去了天堂,所以煩惱消除了,值得再去!加油,我會再來!
woo,來自廣島的叉燒拉麵,一定要好好試味,看有無走樣……
2018-04-25 104 views
銅鑼灣既登龍街有不少日式拉麵店雲集 每次放工時間都要排好耐隊架上次食左豚王覺得湯底平平 唔係好特別 差唔多一百蚊一碗就唔係好值啦所以見平日下午冇咁多人 食左一直都鍾意霸嗎拉麵
銅鑼灣既登龍街有不少日式拉麵店雲集
每次放工時間都要排好耐隊架
所以見平日下午冇咁多人 食左一直都鍾意霸嗎拉麵
辛辣叉燒味玉拉麵
叉燒味玉拉麵
叉燒味玉拉麵
2018-04-21 107 views
朋友建議食拉麵,揀左呢間試試😈一坐底見到大大個炙燒辣辣豚肉叉燒拉麵吸引!火紅色嘅湯底,大大塊叉燒!朋友話要同我增肥,仲點左唐揚炸雞🍗!炸雞內裡鮮嫩,加上檸檬汁!但食完後罪惡感不減!極贊,拉麵湯底濃郁!很香不油,辣得容易接受。唯獨麵底較少。
朋友建議食拉麵,揀左呢間試試😈

朋友話要同我增肥,仲點左唐揚炸雞🍗!
炸雞內裡鮮嫩,加上檸檬汁!但食完後罪惡感不減!
極贊,拉麵湯底濃郁!很香不油,辣得容易接受。
唯獨麵底較少。
辛辣炙燒豚肉十拉麵
叉燒
溏心蛋
  • 辛辣炙燒豚肉拉麵
好開心,終於唔洗排隊就可以食到霸嗎拉麵啦! 平時都好多人排,見到人龍就驚驚!今日2點幾去。冇乜人排隊,立即衝入去!仲等乜丫!🤩🤩🤩諗左十分鐘,最後我揀左雞叉燒辛辣雞白湯拉麵 ($88)(小辛)湯底味道唔算辣,唔食得辣既都可以一嚐!湯底雞肉味濃郁,少少辣味,更加野味!😆😆😆雞叉燒放面,厚切多肉得黎唔會肉實無味,配上湯汁更好吃!💕💕💕麵質選擇左適合,口感剛剛好!一啖湯一啖麵,真係幾好食🤤🤤🤤
諗左十分鐘,最後我揀左
雞叉燒辛辣雞白湯拉麵 ($88)(小辛)

麵質選擇左適合,口感剛剛好!一啖湯一啖麵,真係幾好食🤤🤤🤤
  • 雞叉燒味玉雞白湯拉麵
工作左一整日,緊係要搵啲好野食黎慰勞下自己呢間野之前都食過,幾好食,所以今日再黎食多次!今日嗌左個特盛炙燒豚肉拉麵,份量果然驚人,足足有4塊豚肉,唔會話唔夠食!成件事好heavy但好正,偶然食下都冇所謂,鍾意食拉麵既人都會咁食!拉麵選擇了硬麵,啲拉麵煮得岩岩好。湯底選擇了少油,所以個湯幾清唔油膩,但又好足味,而且個湯底唔會死咸,岩曬我口味啲炙燒豚肉,一層肥一層瘦,幾嫩口下,又唔會過左火喉,而且食落係肥而不膩。整體黎講呢間野嘅拉麵cp值幾高,大家可以不妨一試
工作左一整日,緊係要搵啲好野食黎慰勞下自己
呢間野之前都食過,幾好食,所以今日再黎食多次!
整體黎講呢間野嘅拉麵cp值幾高,大家可以不妨一試
2018-04-08 130 views
由於今晚將會和家人吃大餐,因此午飯就和老公吃簡單一點吧。小妹提議不如吃老公至愛的拉麵,來到登龍街,都有好幾間選擇,不過我們總是光顧這家。 今天中午12:30左右來到,都頗多人,幸好我們仍然能被安排沙發位置。 枱面上見到這個,一向有潔癖的我為這家店加了很多分,這個小小的黃色提示顧客不要使用第一隻碟,實在窩心 (雖然就算不提我也會這樣做)。 小妹點了濃厚豬骨豚內人玉子拉麵($88),其實拉麵一向不是我的飛弗,皆因很油和日本叉燒又乾又少,不過這裡可以點餐時要求少油或走葱 / 露筍,正合我意,另外最讚的是這裡的叉燒是非一般的日本叉燒,它是腩肉,肉質腍身,充滿油甘香,不過湯底則略嫌太咸,喝了幾口已經很口渴。 老公點了特盛燒豚肉拉麵($118),份量驚人,有四大塊叉燒那麽多!連老公都吃不下~其實性價比來說確實相對高,只比小妹那碗的貴$30但就多3塊肉~ 小小提議,如果這裡能提供冰茶會可幫助解油感及鹹味。

小小提議,如果這裡能提供冰茶會可幫助解油感及鹹味。
2018-04-08
$100 (Lunch)
2018-04-07 75 views
今日lunch 諗住試下呢間「出名」 概拉麵點知咁受氣, 永不幫襯!門口有3人家庭坐緊, 我諗住入店內去拎飛,或通知侍應2位點知一入去個男侍應大大聲叫:「要排隊啊, 3位入得」, 一手指住門口, 暗示出返去排隊我話, 我知。入口很窄, 3人家庭準備入, 我咪讓開, 諗住讓佢地入左先, 我先出返去企左2秒, 個侍應就不斷呼喝我, 叫「排隊啊」, 大大聲叫左幾次 我好少遇到咁無禮貌的侍應, 一時唔識反應,淨話 ok, 我知食物好食又點, 侍應咁樣簡直係倒米朋友在旁見到成個情況, 都替我不值即刻話唔好食呢間, 又唔係得佢一間拉麵店, 做咩要受氣!
今日lunch 諗住試下呢間「出名」 概拉麵

點知咁受氣, 永不幫襯!

門口有3人家庭坐緊,

我諗住入店內去拎飛,或通知侍應2位

我話, 我知。

我好少遇到咁無禮貌的侍應, 一時唔識反應,
淨話 ok, 我知

食物好食又點, 侍應咁樣簡直係倒米

朋友在旁見到成個情況, 都替我不值

即刻話唔好食呢間, 又唔係得佢一間拉麵店,
做咩要受氣!
2018-04-07
Type of Meal
Lunch
2018-03-31 101 views
離遠就見到好多人圍住左🤔好啦點都要一試🤗好多選擇呀🤔🤔 雞白湯同豬骨濃湯為主!重有好多款式既小食!最衰今次食左小小野先出黎😎唔係我一定會叫雞翼🤣🤣🤣🤣不過人類見到期間限定lee 個字又點忍得到手?終是叫左一個魚介豚骨拉麵☝🏻再叫左招牌既濃厚豬骨肉玉子拉麵☝🏻難怪咁出名啦!因為真係好好味😻首先湯係好濃!大大推介魚介湯!因為真係 唔會鯹!食落好有膠質feel 🤗😍😍😍🤗而且麵既份量又足!蛋係入味溫泉蛋感覺😻!直頭係香港都有日本feel 👍🏻👍🏻👍🏻

離遠就見到好多人圍住左🤔
好啦點都要一試🤗

好多選擇呀🤔🤔 雞白湯同豬骨濃湯為主!

不過人類見到期間限定lee 個字又點忍得到手?

終是叫左一個魚介豚骨拉麵☝🏻
再叫左招牌既濃厚豬骨肉玉子拉麵☝🏻

難怪咁出名啦!因為真係好好味😻
首先湯係好濃!大大推介魚介湯!因為真係[魚有魚味😏] 唔會鯹!食落好有膠質feel 🤗😍😍😍

🤗而且麵既份量又足!
蛋係入味溫泉蛋感覺😻!

直頭係香港都有日本feel 👍🏻👍🏻👍🏻

2018-03-20 140 views
又黎朝聖啦,今次帶埋個朋友仔一齊黎食,有好野梗係要架啦。望下格離台,叫左個炙燒豚肉味玉拉麵,未諗到食乜好,一於跟風先。豚⻣湯底夠杰身,係我鐘意既口味,但又唔會成口味精既感覺。一個好既湯底,絕對係成個拉麵既靈魂。所以基本上飲啖湯,你就會知道呢間舖頭既質素。。。另外叉燒好肥美呀,又夠哂厚,再加上少少焦,食落好香口。味玉夠流心,而且蛋味好出,味道堅正。燒餃子係我去拉麵店既必點之物,因為佢總係可以燒到有層脆皮脆卜卜,而且餡料份量都多,唔會得層皮。係屋企自己嘗試過整幾次,但都係失敗,睇黎我都係出去食好過。唉。靜岡蜜瓜梳打係再次ENCORE架~因為平時係出面好少見有得飲,黎左兩次都叫呢個,味道唔錯,蜜瓜味唔會太假,值得一試。最後最後,再叫左個綠茶雪糕,兩份食,食完個拉麵可以清爽下~正~今次食完朋友仔都大讚無介紹錯,聽人講炸雞都唔錯,下次一定要再食。
2018-02-17
2018-03-20 130 views
成日見呢間拉麵排哂長龍,上個星期終於有機會食啦。最好彩既係我地點去到,坐低左一陣出面已經要排隊!炙燒豚肉海苔味玉拉麵本身想試辛辣,不過一場黎到應該要試左佢個招牌先!豚骨湯底超級濃厚呀,但飲落口又唔會覺得好味精,豬骨味濃郁,好有滿滿既骨膠原的感覺。個麵我要左適中,始終第一次食,都係穩陣D好,而當然都無令我失望啦。另外最最最重要係可以走青同走筍,因為呢兩樣都係我好好好唔鐘意既野,今次唔駛逐粒挑返出黎啦。紫菜係我每次食拉麵都一定要加既,吸哂D湯再一啖食左佢,所有精華係哂到。叉燒亦都再重點推介,大大塊兼好厚切,而且非常腍。肥瘦適中,岩哂我呢D重口味人士。燒汁唐揚炸雞見佢價錢幾平,估唔到都有成5大舊。炸雞熱辣辣上台,夠哂香脆,但又唔會乾爭爭,點埋燒汁食夠哂惹味。綠茶可樂呢個可樂第一次見,平時係日本餐廳都好似唔覺有。其實唔只呢個,佢其他飲品都好吸引架。選擇困難症人士幾經掙扎先諗好。綠茶味唔算好重,淡淡的,反而可樂味出D,夠哂氣味道都唔錯的。而且食完個熱辣辣拉麵,飲支可樂即刻「鋸」哂。食到飽飽行返出去,等位的人依舊的多,今日有運行啦。

炙燒豚肉海苔味玉拉麵
燒汁唐揚炸雞

綠茶可樂
2018-03-03
$150 (Lunch)