2023-06-22
我喺香港嘅其他地方食過天天海南雞,但港島依間都係第一次食。我發覺佢同另外兩間嘅分店行嘅風格都好唔同。呢一間唔單止出邊有得坐露天(但係有太陽傘遮住),而且入邊仲有少少用咗唱K嘅設計,再混入打卡天花板,幾新鮮,都多左d 情調唔少名人都黎過~我今日同朋友食二人餐幾抵食咁款一坐低嘅時候餐廳就俾咗呢一個開胃生果俾我哋,係哈密瓜加少少熱情果汁,好清新!另外仲有依個茶(好似要收茶位)呢個豆腐上邊唔單止有肉鬆仲有啲蝦米仔,兩個都鹹香鹹香,配埋個豆腐真係好好食,而且佢個底嘅真係有微微辣,但係唔會辣到你要瘋狂飲水嗰種我本身以為呢個木瓜係甜嘅菜,但係出嚟個味道係鹹鹹地佢嘅花膠份量都幾足料,有厚度,個湯(?)就有少少杏仁味呢個多士都幾好食,佢係墨魚蝦多士,最好配埋上邊啲菜式,畢竟個多士係炸嘅,會相對油膩少少我覺得個脆皮雞幾好食,皮脆肉嫩。但如果比我重新揀一次嘅話我會揀海南雞,因為個多士有少少油,如果海南雞嘅話就會相對清淡翻啲,會更match油飯好大桶。。。每人食兩碗都得,但堅香+好味菜我哋揀咗鴛鴦嗰一款,個菜都好惹味,上面又係有少少脆脆地嘅蝦仁仔喺度。菜都好嫩,食清曬最後一定要留肚食甜品,你唔好以為佢嘅豆腐花
我今日同朋友食二人餐 幾抵食咁款
一坐低嘅時候餐廳就俾咗呢一個開胃生果俾我哋,係哈密瓜加少少熱情果汁,好清新! 另外仲有依個茶(好似要收茶位)
呢個豆腐上邊唔單止有肉鬆仲有啲蝦米仔,兩個都鹹香鹹香,配埋個豆腐真係好好食,而且佢個底嘅真係有微微辣,但係唔會辣到你要瘋狂飲水嗰種 我本身以為呢個木瓜係甜嘅菜,但係出嚟個味道係鹹鹹地佢嘅花膠份量都幾足料,有厚度,個湯(?)就有少少杏仁味 呢個多士都幾好食,佢係墨魚蝦多士,最好配埋上邊啲菜式,畢竟個多士係炸嘅,會相對油膩少少 我覺得個脆皮雞幾好食,皮脆肉嫩。但如果比我重新揀一次嘅話我會揀海南雞,因為個多士有少少油,如果海南雞嘅話就會相對清淡翻啲,會更match 油飯好大桶。。。每人食兩碗都得,但堅香+好味 菜我哋揀咗鴛鴦嗰一款,個菜都好惹味,上面又係有少少脆脆地嘅蝦仁仔喺度。菜都好嫩,食清曬
最後一定要留肚食 甜品,你唔好以為佢嘅豆腐花平平無奇,但係個味真係好獨特,又好食。好彩佢比嘅份量夠大碗