2018-01-24 516 views
銅鑼灣日本料理餐廳多不勝數,今次就同3個好友一齊試試燈籠街永光中心樓上店勝八居酒屋門口裝修精緻,很有日式居酒屋的風格,餐廳內裡的裝潢都很舒適,很有日本的風味我們坐下來睇睇餐牌就點左定食,我地一人一份, 定食包括了前菜、湯和甜品,配搭非常好,十分滿足前菜分別為沙律、湯、小食,平日餐湯通常係麵鼓湯,但由於今日週末關係,餐廳特別安排了豬骨湯,夠熱又暖胃,perfect 餐前點綴。小食是海折,配上醬汁鮮甜味道,爽口野味勝八便當好豐盛的便當,有天婦羅、刺身、牛尾蘿蔔、還有一碗鵝肝飯,味道層次豐富。咁豐盛的便當我最愛一定係鵝肝,呢款鵝肝Creamy,鮮味濃厚,我好快就食side,手快手慢冇。自選壽司定食賣相相當華麗,可以自己揀自己中意ge壽司咁就選擇了吞拿魚腩、深海池魚、油甘魚、牡丹蝦、海膽、三文魚籽、時令魚(真鯛);各種壽司都非常新鮮美味 另外真鯛係季節限定,魚鮮味好突出,口感彈牙。壽司定食還有牛肉烏冬,好豐富!味道不錯,口感及味道都好滿意。 超豐富又抵食,午市定食仲有85折優惠,而且服務一流,食物品質也相當高,我給10個讚,一定會再來!

門口裝修精緻,很有日式居酒屋的風格,
餐廳內裡的裝潢都很舒適,很有日本的風味

小食是海折,配上醬汁鮮甜味道,爽口野味

自選壽司定食
賣相相當華麗,可以自己揀自己中意ge壽司

自選壽司定食

另外真鯛係季節限定,魚鮮味好突出,口感彈牙。

牛肉烏冬

甜品