2022-10-01
長沙灣出名多好嘢食,就睇吓今次海南雞飯係咪真係咁正先😌😌😌1️⃣招牌海南雞飯拼雞雜冬瓜湯($80)首先,冬瓜湯真係有好多雞腎🤣仲多過冬瓜!味道okay嘅不過雞腎有少少騷味,所以湯裡面都有好多蔥。之後海南雞唔算好滑但夠味,沾埋汁就好惹味啦😋雞件都算多胸肉但亦多皮😅油飯就真係幾好食!仲可以點多飯~2️⃣星洲龍蝦叻沙掺掺配鮮油咖央多士($128)湯底味道好飲😎但龍蝦肉太韌,可能因為熬完湯嘅關係🤔不過有膏!!而麵底好大份,食極仲有🤣油麵就偏淋,所以米粉比較下好食啲😋摻摻中我最鍾意加芽菜食~可以提升層次👍🏻而配菜上魚蛋同魚片夠彈牙👍🏻亦有少量通菜,豆卜就吸晒湯底好入味🙌🏻至於鮮油咖央多士上到枱時我嚇咗一大跳!唔知道佢係咁大塊牛油夾住!不過食落嘅時候唔算好有罪惡感🙈因為牛油喺口中溶得好快,變咗好似奶油咁連埋包一齊食~配合埋咖央醬係真的好食的👍🏻👍🏻而麵包兩面都有烘底,非常有誠意😍3️⃣炭燒咖啡 (跟餐)咖啡可以自己點多煉奶,因為我唔識飲咖啡,所以好怕苦🫢而我點咗多煉奶亦都無蓋過個咖啡味👍🏻覺得好飲😋📍總結:-食物好快嚟到,但同樣好快凍晒,建議食快啲🤣-摻摻真係好大碗!可以share嚟食🙌🏻-海南雞飯有少少失望
1️⃣招牌海南雞飯拼雞雜冬瓜湯($80)
2️⃣星洲龍蝦叻沙掺掺配鮮油咖央多士($128)
3️⃣炭燒咖啡 (跟餐)
📍總結:
-食物好快嚟到,但同樣好快凍晒,建議食快啲🤣
-摻摻真係好大碗!可以share嚟食🙌🏻
-海南雞飯有少少失望,但其實都算不過不失,覺得海南雞飯以外嘅嘢都會好食~
-鮮油咖央多士有驚喜😍😍要嗌呀!
招牌海南雞飯
雞雜冬瓜湯